Комітет Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів рекомендує підтримати у першому читанні проект закону «Про внесення змін до розділу VIІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» щодо реструктуризації заборгованості із сплати платежів з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (№ 2724).

Як зазначив один з авторів законопроекту, народний депутат Михайло Волинець («Батьківщина»), багато років тому держпідприємству «Волиньвугілля» було дозволено не сплачувати кошти до Пенсійного фонду та Фонду соціального страхування, щоб мати можливість погасити заборгованість у заробітній платі, яка тоді становила 10 мільйонів гривень. З часом на ту заборгованість нарахували пеню і штрафи, тож нині ця сума сягає 140 мільйонів гривень.

«Упродовж останніх років підприємство відраховувало кошти єдиного соціального внеску. Решта йшло на погашення штрафів і пені, у зв’язку з чим шахтарі не могли вчасно вийти на пенсію при досягненні відповідного віку та стажу. Крім того, не виплачувались лікарняні, регреси тощо. Тобто виникла велика проблема і не лише у вугільній галузі, а й на багатьох інших підприємствах», — повідомив народний депутат.

М. Волинець пропонує реструктурувати заборгованість з ЄСВ, передбачивши при цьому, що кожне підприємство чи установа мають вчасно сплачувати відрахування. Крім того, в окремих випадках можливе списання боргу, накрученого внаслідок штрафів і пені.

Законопроектом пропонується, щоб протягом трьох місяців з дня набрання чинності платники єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування мали право на розстрочку сум заборгованості із сплати страхових внесків за період до 31 грудня 2019 року. Це має відбуватися шляхом подання заяви до відповідного органу уповноваженого здійснювати державну політику в сфері загальнообов’язкового державного соціального страхування, у разі якщо на день подання заяви у платника немає заборгованості із сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Крім того, суми заборгованості зі сплати страхових внесків, які не погашені на день укладення договору, мають сплачуватися рівними частинами протягом 24 календарних місяців, починаючи з місяця подання платником відповідної заяви. А штраф та пеня, пов’язані з цією заборгованістю, в період договору не нараховуються. Водночас платнику, який відповідно до укладеного договору в повному обсязі погасить заборгованість із страхових внесків і не допустить виникнення нової заборгованості за період дії такого договору, штраф та пеня, пов’язані з цією заборгованістю, нараховані і не сплачені, списуються в розмірі 50% (або повністю — у разі дострокового погашення цієї заборгованості).

На думку першого заступника голови Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Михайла Цимбалюка, хоча висновку Головного науково-експертного управління ще немає, цей законопроект важливий і щодо його ухвалення вже зверталися представники шахтарських колективів. Підтримують документ, додав парламентарій, і в офісі Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

Оскільки комітет соцполітики не є головним у розгляді цього питання, то народні депутати рекомендували Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики підтримати законопроект у першому читанні.