Глави країн, вражених коронавірусом, закликають співвітчизників відмовитися від подорожей, відвідання рідних та зустрічей з друзями під час святкування Великодня, який за григоріанським календарем відзначатимуть цієї неділі. Канцлер Австрії Себастіан Курц закликав зробити це заради «людей, яких ми любимо».

«Пандемія не визнає свят... Думати про ослаблення заходів рано», — заявила канцлер Німеччини Ангела Меркель і закликала людей відсвяткувати Великдень в колі найближчих, з тими, з ким вони ділять одне приміщення, а також утриматися від поїздок і відвідувань, в тому числі родичів. Вона зауважила, що зазвичай святкування Великодня — це похід до церкви, зустрічі з родиною та друзями, але не цьогоріч.

Прийняти той факт, що цьогоріч святкування Великодня відбуватиметься інакше, закликав співвітчизників король Швеції Карл Густав.

А Священний Синод Елладської православної церкви взагалі ухвалив рішення про перенесення святкування Великодня-2020 з 19 квітня на 27 травня. «Це пов’язано з безпрецедентними карантинними заходами, запровадженими урядом Греції через загрозу пандемії коронавірусу», — йдеться у заяві. Грецька православна церква також закликала вірян поки що залишатися вдома.

Тим часом речник Православної церкви України Євстратій Зоря пояснив, що, звичайно, йдеться про перенесення не Пасхи, а пасхального богослужіння.