Нагадаємо, що в першому варіанті секвестру Держбюджету на 2020 рік видатки для цього сегменту пропонувалося зменшити на 7 мільярдів гривень, що ставило галузь на межу виживання та цілковито унеможливлювало реалізацію будь-яких проектів.

Саме про це йшла мова під час онлайн-конференції «Ні — знищенню культури», яка зібрала керівників провідних інституцій культури. «Ми зібралися, щоб обговорити конкретні ризики та пропозиції, бо так і не розуміємо, чи змінилися плани влади», — зауважила модератор заходу, генеральна продюсерка Одеського міжнародного кінофестивалю Юлія Сінькевич.

Народний депутат Павло Сушко (на знімку), який очолює підкомітет з питань кінематографії та реклами Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики, зазначив, що перебуває в постійному контакті з працівниками індустрії та керівництвом Держкіно і Міністерства культури. «Працюємо в робочих групах, постійно спілкуємося, оперативно обмінюємося інформацією та реагуємо на неї. Вітаю всіх з тим, що ми дуже швидко об’єдналися і показали країні, що навіть у такий важкий час, коли заборонено збиратися на мітинги, ми провели його онлайн. Представникам комітету, спираючись на таку підтримку, було легше донести свою позицію».

За словами П. Сушка, народні депутати були не менше здивовані запропонованим секвестром бюджету. «У Мінфіні чомусь вирішили провести його одноосібно, ні з ким не погодивши і не заслухавши позиції інших міністерств та центральних органів виконавчої влади, — зауважив він. — Не було обговорення і в профільних комітетах. Але протягом кількох днів ми постійно і збиралися в комітеті, і обговорювали онлайн та все-таки змогли донести свою позицію. Вона полягала в тому, що не можна знищувати культуру навіть у такий складний час. Усі розуміють, що витрати зменшаться, але ж не так, як пропонувалося спочатку».

На голосування під час минулого позачергового засідання Верховної Ради виносилися пропозиції, в яких позиції Міністерства культури вже значно покращилися, каже народний обранець. Утім, тоді проголосувати за зміни не вдалося. «Комітет з питань освіти не почули, і вони усім складом не проголосували, — зазначив П. Сушко. — Тепер ми працюємо так: профільне міністерство відправляє свої пропозиції до профільного комітету, а ми свій варіант спрямовуємо до бюджетного комітету».

Парламентарій порадив учасникам конференції співпрацювати з представниками підкомітетів для того, щоб донести свою думку. Це додасть роботі ефективності. І хоча поки що остаточних цифр немає, народний депутат запевнив, що комітет не здаватиме позицій та пропонуватиме залишити в держбюджеті витрати на створення фільмів патріотичного спрямування. Так само пропонують не урізати й інші статті витрат на культуру.