Першотравневий районний суд міста Чернівці скасував постанову слідчого про закриття кримінального провадження проти так званих активістів, котрі блокували роботу Буковинської митниці під час її реорганізації.

«Голос України» вже повідомляв про ситуацію, яка склалася на Буковинській митниці під час її реорганізації та низки звільнень працівників, котрі були причетні до контрабандних оборудок. Такі дії голови ліквідаційної комісії Чернівецької митниці ДФС Ігоря Добровольського тоді викликали шалений спротив тих, кого прибирали від «вирішення питань» на митниці. Як завжди у подібних випадках, були задіяні активісти за наймом. Молодики блокували роботу митниці, вривалися у приміщення служби та чинили неприкритий тиск на голову ліквідаційної комісії. Так тривало упродовж тижня. Через це зривалася робота, працівники не могли якісно виконувати свої службові обов’язки. Доводилося раз по раз викликати поліцію, щоб розблокувати приміщення митниці.

Іншого виходу, аніж написати заяву у правоохоронні органи з цього приводу, в Ігоря Добровольського не було. Поліція порушила кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 341 КК України.

Лише після цього активісти перестали ходити під митницю, як на роботу. Проте це митниця, і там задіяні дуже серйозні інтереси, поступатися якими, схоже, дехто не збирається. Тим паче, втрачати важелі впливу на товаропотоки.

А невдовзі заявник дізнався, що кримінальне провадження проти людей, котрі блокували роботу митниці, дивним чином, на його думку, припинили. Слідчий на суді пояснив це тим, що під час досудового розслідування було встановлено, що жодних насильницьких дій громадянами вчинено не було, а вони у такий спосіб висловлювали свою громадянську позицію.

Слідчому, звичайно, видніше, але перешкоджати роботі державної установи, стратегічної з огляду на її роль у наповненні державного бюджету, важко назвати звичайним, а тим паче законним виявленням чиєїсь громадянської позиції.

Таку саму думку висловив у своїй постанові і суд, який задовольнив скаргу Добровольського та ухвалив рішення про те, що «Постанову слідчого Чернівецького ВП ГУНП у Чернівецькій області від 24.02.2020 року про закриття кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань від 18.11.2019 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 341 КК України, направити до Чернівецького ВП ГУНП у Чернівецькій області для подальшого проведення досудового розслідування. Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає».

Це рішення суду є сигналом та пересторогою для тих, хто, можливо, і надалі збирається перешкоджати роботі державних установ у революційний спосіб. А також чітким маркером для тих, хто прагне реваншу та використовує інструменти тиску з вулиці для блокування роботи митниці.

Фото автора.