«Європейська солідарність – це гарантія виживання для нашого континенту», — переконані міністр фінансів Олаф Шольц і міністр закордонних справ Гайко Маас, котрі виступають за спільні європейські заходи з надання допомоги в боротьбі з пандемією коронавірусу. Про це, за повідомленням агенції dpa, ідеться у їхній спільній статті, оприлюдненій водночас у кількох європейських ЗМІ.

Як інструмент для цього міністри вбачають Європейський стабілізаційний механізм ESM, європейський інвестиційний банк EIB, а також запропоновану Єврокомісією програму «Sure», покликану забезпечити фінансування допомоги з часткового безробіття у країнах — членах ЄС, як це робить Німеччина.

Що стосується так званих коронабондів, котрі пропонували інші політики, то автори утримуються від коментарів, оскільки німецький уряд поки заперечує випуск таких спільних європейських облігацій. На чому наполягають передусім Італія, Іспанія та Франція, котрі в цьому разі отримають свіжий капітал від міжнародних інвесторів на найвигідніших для себе умовах. Нині це питання обговорюють міністри фінансів країн єврозони.

У самій статті глав фінансового та зовнішньополітичного відомств ФРН Олафа Шульца та Гайко Мааса, зокрема, йдеться про те, що європейська солідарність — це не вулиця з одностороннім рухом, а гарантія виживання для європейського континенту. Спільне завдання для Європи нині полягає в тому, щоб доповнити існуючі національні програми, залатати діри і створити для всіх країн ЄС, котрі потребують підтримки, систему, котра забезпечуватиме їхню фінансову безпеку.

Берлін.

Фото: slovoidilo.ua