Комітет Верховної Ради з питань антикорупційної політики на засіданні у режимі відеоконференції в рамках виконання вимог антикорупційного законодавства заслухав керівництво Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) щодо запуску реєстру політичних фінансів та інших актуальних питань, а також розглянув низку законопроектів, у підготовці яких бере участь.

На жаль, засідання комітету не транслювалося онлайн, тож про те, як проходило перше «віртуальне» обговорення та які питання розглянули депутати і що вирішили, у коментарі «Голосу України» розповів секретар антикорупційного комітету, народний депутат Ярослав Юрчишин:

— Засідання комітету відбулося вперше у дистанційному форматі з використанням віртуальних кабінетів народних депутатів. Ми в такому форматі працюємо вже давно, і це економить величезну кількість паперу, адже не роздруковуємо законопроекти та висновки, вони всі підвантажені у систему. Для онлайн-комунікації було обрано програму Zoom, вона дає можливість і обговорювати, і здійснювати фіксацію персонального голосування підняттям рук, згідно з Регламентом. Дуже конструктивно, плідно попрацювали, законопроекти, які довгий час не могли обговорити через карантинні заходи, вдалося оперативно розглянути. Було заслухано готовність НАЗК впровадити електронну систему партійних звітів. Найбільший виклик — це відсутність коштів, але ведеться активна робота з міжнародними партнерами щодо пошуку позабюджетних коштів власне на втілення технічної сторони. І голова НАЗК оптимістично налаштований. Велася дискусія, чи варто вважати обмін валюти людиною, яка підпадає під електронне декларування як публічний службовець, на суму більше 50 неоподатковуваних мінімумів, правочином, який є суттєвою зміною у майновому стані, чи ні? Дискусія ще триває. НАЗК вважає, що так, а комітет посилається на те, що кількість коштів у декларанта не змінюється, тому говорити про суттєву зміну майнового стану не доводиться. Але ця дискусія і далі розвиватиметься, бо потрібні зміни до законодавства, щоб не було різночитань.

Розглянуто низку законопроектів щодо Служби безпеки України. Їх визнано такими, що містять зауваження, які потрібно суттєво доопрацювати, оскільки профільний комітет рекомендує відправити один із цих законопроектів на повторне перше читання, відповідно, є можливість внести зміни щоб, по-перше, ці законопроекти відповідали рекомендаціям Ради Європи, по-друге, щоб не було дублювання підслідності, й щоби СБУ мала чітко свою спеціалізацію як спеціальний орган спецслужби, а не дублювала функції правоохоронних органів. Також розглянуто законопроекти із зауваженнями — визнано таким, що відповідає антикорупційному законодавству проект закону про медіа та низка інших.

Голосували народні депутати шляхом підняття рук плюс додавалося персональне оголошення. Тобто голова комітету оголошувала прізвище та ім’я присутніх, людина, піднімаючи руку, повідомляла — вона «за», «проти» чи «утрималася». Кворум був, на початку було 12 депутатів (у нас кворум — 10 осіб), потім колеги іще долучилися. Не було, здається, лише двох народних депутатів, і кілька трохи раніше відключилися. Коли голосували, було до 15 осіб.

На запитання, чи розглядатиме Верховна Рада найближчим часом питання про зміну керівництва НАБУ, Я. Юрчишин відповів, що з цими проектами має визначатися сесійна зала. «Стосовно законопроектів, які пропонують розширяти підстави для зняття глави НАБУ — то відповідно до Конституції, закон не має зворотної дії, впливати на дії керівництва НАБУ в принципі ці законодавчі ініціативи не можуть, — зауважив парламентарій. — Комітет у межах своїх повноважень визначені функції цілком виконує. Цього разу жодних подібних проектів не було, а ті, що були раніше, вже розглянуті комітетом і висновки надані».

Фото зі сторінки народного депутата Олексія Жмеренецького у Фейсбук.