Під час селекторної наради.

Насамперед главу держави цікавила ситуація у Чернівецькій і Тернопільській областях та в Києві, де зафіксовано найбільшу кількість випадків зараження. Керівники двох найбільш уражених регіонів повідомили, що мешканці позитивно відреагували на додаткову карантинну рекомендацію залишатися вдома протягом вихідних — з 13.00 суботи до 6.00 понеділка.

У Києві, де нині зафіксовано 279 випадків зараження, діє 28 мобільних груп, які тестують людей на наявність недуги. Їх робота полегшує процес забору аналізів для виявлення COVID-19. Згідно з інформацією, розміщеною на офіційному сайті Президента, керівники цих регіонів відзвітували про заходи з протидії епідемії.

Президент також зазначив, що нині ще не час для обговорення питання про повноцінне відновлення роботи громадського транспорту. Адже через Великодні свята квітень дуже небезпечний місяць з точки зору можливого поширення інфекції. В. Зеленський також звернувся до очільників ОДА та голів обласних центрів: «Уже надійшли ваші пропозиції зі змінами до бюджету, які ви розробили, базуючись на потребах у зв’язку з поширенням епідемії. Уряд розглядав, відбирав найдоречніші з них і готовий обговорити рішення та запропонувати парламенту проголосувати за ефективні пропозиції».

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль наголосив, що Кабінет Міністрів підтримав ідею регіональних керівників щодо забезпечення продуктовими наборами самотніх людей та щодо централізації закупівлі обладнання.

«Сподіваємося, до кінця тижня парламент проголосує зміни до бюджету, й уряду вдасться створити спеціальний фонд, який забезпечить надходження до регіонів, зокрема субвенції на заходи для боротьби з коронавірусом», — сказав він.

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов доповів про завершення перевірок на предмет дотримання стандартів МОЗ під час надання допомоги хворим на COVID-19. Він звернув увагу, що подекуди в областях затверджені алгоритми доставки хворих порушуються, не проводиться ефективна дезінфекція «швидких», має місце непотрібна та небезпечна економія ПЛР-тестів, а також погано працюють гарячі лінії регіональних департаментів охорони здоров’я. Ці проблеми належить роз-в’язати на рівні ОДА.

А в своєму традиційному зверненні до громадян глава держави окремо зупинився на цьогорічному святкуванні Великодня. «Ми опинилися в ситуації, коли мусимо змінювати свої традиції заради саме здоров’я та життя, — зауважив В. Зеленський. — Зі свого боку ми зробимо все, щоб забезпечити трансляцію богослужінь на телевізійних каналах». Президент пообіцяв уже незабаром розповісти детальніше про те, як держава організує святкування Великодня.

Фото president.gov.ua