За його словами, пропозиції уряду передбачають зміну акцентів на фінансування основних потреб в умовах пандемії. З цією метою пропонується створити бюджетний Фонд боротьби з COVID-19 у розмірі 97,1 мільярда гривень. Крім того хочуть збільшити на 20 мільярдів гривень видатки на пенсійне забезпечення — зі 172,6 мільярда гривень до 192,3 мільярда гривень. Це дасть змогу профінансувати з 1 квітня щомісячну виплату в розмірі 500 гривень пенсіонерам віком понад 80 років (розмір пенсії яких не перевищує 9 205 гривень), надати 1000 гривень разової допомоги пенсіонерам, в яких пенсія не менш як 5000 гривень і з травня загалом підвищити пенсії на 11 відсотків.

«Ці ініціативи потребують ухвалення змін до бюджету, який ми доопрацьовуємо разом із народними депутатами», — зазначив Д. Шмигаль.

Секретар Комітету Верховної Ради з питань бюджету Володимир Цабаль (на знімку), коментуючи під час zoom-брифінгу пропозиції уряду щодо перегляду державного кошторису, зауважив, що вносити зміни до бюджету-2020 довелося б навіть без урахування коронавірусної інфекції, оскільки з початку року він уже не виконувався за податковими та митними надходженнями.

Зокрема, за даними Держказначейства, в березні 2020 року Держбюджет виконано лише на 89,3 відсотка (до загального фонду бюджету надійшло 78,4 мільярда гривень). При цьому найбільший недобір коштів зафіксовано на митниці (недоотримано 5,7 мільярда гривень, або 81,2 відсотка від плану) та від рентної плати за видобування природного газу (недоотримано 1,6 мільярда гривень). Загалом за підсумками І кварталу 2020 року доходну частину виконано лише на 87 відсотків, тож бюджет-2020 вже недорахувався 27,4 мільярда гривень.

Другою причиною перегляду бюджету-2020 став початок епідемії та необхідність сконцентрувати кошти для протидії коронавірусній хворобі. Крім того, запровадження карантинних заходів поглибило й без того неминучу рецесію економіки, що також змушує переглянути і доходну, і видаткову частину бюджету.

Відповідаючи на запитання, чому було провалено голосування за зміни до бюджету під час позачергового засідання Верховної Ради 30 березня, В. Цабаль зазначив, що перша причина полягає у несправедливості запропонованих змін. «Пропонували значно зменшити фінансування освіти, науки, культури, МЗС, інфраструктурних проектів і водночас видатки для прокуратури чи МВС залишили фактично на тому само рівні», — сказав народний депутат. Другою причиною він назвав нереалістичність запропонованих змін. «Нам пропонували збільшити на 7,5 відсотка видатки, а доходну частину зменшити лише на 11 відсотків. І це тоді, як іще до початку епідемії доходи на 15 відсотків були нижчі від запланованих», — зауважив парламентарій та додав, що фракція «Голос», до якої він входить, натомість пропонує зменшити видатки бюджету не на 11, а на 18—20 відсотків.

«Не потрібно займатися самообманом і говорити, що не все буде так погано з доходами. Уже нині маємо сказати собі правду, бо інакше через два місяці бюджет доведеться переглядати», — вважає він.

Третьою причиною непідтримки змін до бюджету народний депутат назвав збільшення із 22 до 32 відсотків державного сектору економіки. «Треба збільшувати державний сектор у період кризи, але не на 10 відсотків. Крім того, під час кризи держава має витрачати кошти на інфраструктурні проекти, щоб підтримувати економічний розвиток, а ми замість цього збільшуємо видатки на споживання», — вважає В. Цабаль. У зв’язку з цим фракція «Голос» не заперечує проти збільшення дефіциту бюджету до запропонованих урядом 7 відсотків, але наголошує, що ця цифра має корелюватися з реалістичними доходами та консервативними видатками.

На думку секретаря бюджетного комітету, сьогодні якраз вкрай важливо повністю переглянути принципи формування видатків. «По-перше, не потрібно зараз створювати якийсь окремий фонд боротьби з коронавірусом, де незрозуміло, за яким принципом будуть використовуватися гроші. Потрібно напряму збільшити фінансування медицини і за наявними, прозорими, принципами виконувати програми щодо боротьби з коронавірусом. По-друге, не потрібно одразу виділяти все фінансування для боротьби з коронавірусом. Зараз уряд пропонує збільшити це фінансування майже на 100 мільярдів гривень, але ж сьогодні ніхто не знає, скільки коштів нам буде потрібно — 200 чи 30 мільярдів. Але, запропонувавши одразу 100 мільярдів, уряд без жодної логіки порізав програми культури чи освіти.

Натомість ми пропонуємо піти шляхом поступового збільшення фінансування боротьби з епідемією: зараз на два-три місяці виділяємо 30—40 мільярдів гривень і протягом наступних місяців будемо краще розуміти, скільки потрібно додатково грошей та які бюджетні програми не виконуються», — зазначив В. Цабаль. Тобто, вважає він, через три місяці решту коштів на фінансування боротьби з коронавірусом ми зможемо знайти не за рахунок обрізання видатків на культуру чи освіту, а за рахунок бюджетних програм, які не виконуватимуться у зв’язку з карантинними заходами, та тих, які щороку традиційно виконуються не повністю.