Народні депутати розглянули та підтримали п’ять законопроектів, серед яких, зокрема, і проект закону "Про внесення змін до Закону "Про статус народного депутата України" (щодо депутатських звернень)" (№ 3157), авторами якого є представники комітету Сергій Штепа, Михайло Крячко, Роман Соха, Олександр Федієнко. Документ, за підсумками розгляду, рекомендували ухвалити в першому читанні.

За словами Сергія Штепи, голови підкомітету електронного врядування, ідея законопроекту полягає в тому, щоб передбачити можливість надсилати звернення в електронній формі, а також вимагати від установ, підприємств, органів місцевого самоврядування надавати відповідь саме в електронній формі.

"Як відомо, депутатські звернення надсилаються переважно в тих випадках, коли народні обранці реагують на скарги чи клопотання від виборців. Традиційною поштою звернення довго йдуть до адресатів, не менш довго надходять відповіді, що уповільнює реакцію. Завдяки новому законопроекту народні депутати матимуть змогу швидше вирішувати питання та проблеми виборців", – зауважив народний депутат.

Також Сергій Штепа займається підготовкою законопроекту "Про безперебійну роботу Верховної Ради України та комітетів Верховної Ради України в умовах пандемії, введення надзвичайного чи воєнного станів".

Він необхідний для того, щоб на законодавчому рівні створити умови для проведення засідань Верховної Ради в режимі відеоконференції в тих випадках, коли зібрати народних депутатів у будівлі на Грушевського неможливо через загрозу життю та здоров'ю. Цей законопроект ґрунтовно змінює засади роботи Верховної Ради та її Регламенту, тому потребує досконалого опрацювання з боку багатьох комітетів. До речі, його поява саме в період пандемії коронавірусу є лише збігом обставин.

Застосовуватиметься закон, в разі його ухвалення, лише у крайньому разі, зауважив С. Штепа. Це передбачено його нормами. Нині, за словами народного депутата, передумов для проведення пленарних засідань у режимі відеоконференції немає, навіть попри карантинні заходи по всій країні.