До Комітету з питань аграрної та земельної політики надійшов поданий до Верховної Ради урядом законопроект про внесення змін до Митного тарифу України щодо тимчасового застосування ставок ввізного мита на окремі види зернових культур.

Документ, ідеться в пояснювальній записці, "розроблено з метою створення ринкових умов впливу на внутрішні ринки окремих видів зернових культур, які мають економічно та соціально важливе значення, через забезпечення у достатніх обсягах їх пропозиції та запобігання суттєвим ціновим коливанням шляхом стимулювання імпорту".

Простіше кажучи, Кабмін вирішив перестрахуватися і пропонує, щоб у період пандемії коронавірусіу в Україні не допустити дефіциту, увімкнути зелене світло на шляху імпорту товарів, які користуються підвищеним попитом і з якими у нас можуть виникнути перебої. Мова про жито, овес, рис, гречку, просо, ціни на які на внутрішньому ринку вже зросли.

Тож законопроектом пропонується тимчасово, до 30 червня 2020 року, дозволити завезення на терени нашої держави такої продукції за нульовою ставкою ввізного мита. Нині на жито, гречку та просо діє 20-відсоткове імпортне мито, на овес та рис – 5-відсоткове.

Наголошується, що "реалізація проекту закону не потребує фінансування із державного чи місцевого бюджетів".

Від себе варто зазначити, що жито сіють з осені, тож розширити площі під цією важливою для випікання хліба культурою нині не вийде. А от із гречкою ситуація інша: саме зараз аграрії вирішують, які пізні, зокрема круп'яні, культури зростатимуть цьогоріч на їхніх полях. І "зелене світло" для імпорту, яке пропонують увімкнути в уряді, може стати сигналом для господарств не ризикувати своїми доходами – не сіяти гречку, ціну на яку можуть обвалити імпортні поставки. А натомість відвести площі під вигідніші, на їхню думку, кукурудзу чи соняшник. У підсумку, не виключено, знову "виглядатимемо" гречку з-за кордону.

Тим часом у столичних супермаркетах за кілограм гречаної крупи "правлять" мало не п'ятдесят гривень.

На знімку: Минулої весни гречка радувала покупців своєю ціною.

Фото автора.