Однак офіційної угоди поки що немає й перемовини продовжаться.

За даними агенції новин Reuters, що посилається на власні джерела в Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК) та в російській делегації, сторони домовилися зменшити обсяги видобутку сировини загалом на 20 мільйонів барелів на добу. Досягнуті обсяги скорочень нафтовидобутку відповідають майже 20 відсоткам світових поставок.

Представники ОПЕК і Росії запевнили, що їм вдалося подолати всі наявні раніше розбіжності щодо скорочень нафтовидобутку. "Це глобальна угода", – запевнило одне з джерел, що представляє ОПЕК, не уточнивши, чи візьмуть у ній участь США, на чому раніше наполягали Росія і деякі з країн-членів ОПЕК.

Нагадаємо, 9 березня світові ціни на нафту обвалилися після фактичного припинення існування альянсу ОПЕК+ між країнами, які входять до ОПЕК (Алжир, Ангола, Ірак, Іран, Республіка Конго, Кувейт, Лівія, Об'єднані Арабські Емірати, Саудівська Аравія, Нігерія, Габон, Венесуела, Екваторіальна Гвінея), а також низкою інших нафтовидобувних країн, насамперед Росією. На зустрічі у Відні члени ОПЕК, передусім представники Саудівської Аравії, намагалися переконати інших, що для збереження цін на ринку на тлі падання попиту на нафту потрібно зменшити видобуток. Але Росія не пристала на такі умови, чим спричинила зворотну реакцію експортерів цієї сировини – видобуток нафти збільшили, що за умов низького попиту на неї обвалило ціну.

Минулого місяця ціна нафти еталонної марки Brent досягла 18-річного мінімуму, а 9 квітня барель цієї нафти торгувався в районі 33 доларів, що вдвічі нижче рівня кінця 2019 року. Від раптового просідання вартості нафти програють також компанії, які займаються розробкою родовищ сланцевої нафти в США та нафтоносних пісків у Канаді, повідомляє "Дойче велле".

Утім, найбільше від обвалу цін постраждала Росія. Вартість марки Urals у певний період стала від'ємною. Тобто вартість видобутку та транспортування була вища за ціну бареля. Тож Росія протягом останнього місяця безперервно шукала можливості відновити переговори з обмеження видобутку нафти, які вона сама на початку зірвала.

Досягнуті вчора домовленості щодо скорочення обсягів видобутку, на думку експертів, хоч і є безпрецедентними, та вони не зможуть привести до вирівнювання між попитом і пропозицією. Нині світовий попит на нафту впав на 30 мільйонів барелів на добу, що становить 30 відсотків світового видобутку. Причиною цього стали заходи боротьби з подальшим поширенням коронавірусу, що призвело до масового простою літаків, кораблів та інших видів транспорту й різкого зменшення обсягів пасажирських і транспортних перевезень. Тож навіть досягнуте скорочення обсягів нафтовидобутку на 20 мільйонів барелів не зарадить країнам-експортерам "чорного золота", що потерпають від раптового падіння цін на нафту.