У цьому канцлер ФРН Ангела Меркель вбачає "проблиск надії", про що вона заявила під час відеоконференції керівників фракції правлячого блоку ХДС/ХСС. На її думку, саме карантинні заходи сприяють вирівнюванню кривої зростання кількості інфікованих. Вона також зазначила, що уряду поки що вдається запобігати перенавантаженню системи охорони здоров'я.

Водночас міністр охорони здоров'я Єнс Шпан повідомив, що оскільки у країні нині спостерігається позитивна тенденція зниження темпів поширення коронавірусу, то перше послаблення обмежувальних заходів у Німеччині можливе вже після Великодніх свят. Утім, він застеріг, що про це можна буде говорити, якщо ця тенденція стане стабільною і забезпечить стійкий результат.

Крім того, Шпан наголосив, що в разі, якщо німці дотримуватимуться усіх правил карантину під час великодніх вихідних, то уряд обговорить з главами земель питання поетапного повернення країни до нормального і звичного життя.

Утім, міністр зазначив, що у вільній правовій державі великомасштабні обмеження основних прав громадян можуть працювати лише доти, доки громадяни їх розуміють і сприймають. Однак уже й нині зрозуміло, що мине ще багато часу, поки в країні можливо буде проводити масові заходи, приміром, футбольні матчі. На думку Єнса Шпана, щоб забезпечити повернення до нормального життя, слід поступово починати відроджувати економіку країни, потрібно, щоб виробництва і торговельні підприємства створили для своїх співробітників та клієнтів безпечні умови. Ті галузі й компанії, які доведуть, що вони дотримуються правил гігієни і дистанціювання, зможуть швидко повернутися до звичного режиму роботи.

Берлін.