Про це минулої неділі повідомив берлінський Інститут вірусології імені Роберта Коха.

За його даними, кількість підтверджених випадків зараження у ФРН становить 120 тис. 479 осіб. Одужало 60 тис. 200 пацієнтів, померло 2 тис. 673. Тож кількість інфікованих становить 57 тис. 606 осіб.

Досі Німеччина перебувала на п’ятому місці за загальною кількістю заражених у Європі. Але летальних випадків у німецьких клініках менше, ніж у Франції, Італії та Іспанії: смертність не перевищує двох відсотків.

Однак, незважаючи на те, що пандемія уповільнила поширення, канцлер Ангела Меркель під час брифінгу звернулася із закликом до громадян країни: «Не розслабляйтесь! Ми не маємо ставитися до ситуації легковажно, треба залишатися обережними. Я по собі це знаю, щойно з’являється надія на поліпшення, можна розслабитися, і тут і з’являється легковажність. Я хочу застерегти вас від надто великої самовпевненості. Так, у нас ситуація, можливо, краща, ніж очікувалося. Ми уповільнили швидкість поширення інфекції. Але ми не можемо знати, який ефект матиме пом’якшення карантину. Тому рішення слід приймати, спираючись на точні дані. Ми, як і досі, закликаємо людей дотримуватися обмежувальних заходів. Нам ще довго жити з цією пандемією. Тож послаблювати карантин ми будемо поступово, маленькими кроками, озираючись на наслідки від кожного кроку. Наша мета – в жодному разі не допустити перенавантаження системи охорони здоров’я».

Також міністр охорони здоров’я Єнс Шпан, котрий щодня виступає на брифінгах, так само, як і канцлер, заявив, що святкові дні покажуть ефективність карантину. «Великдень, – сказав він напередодні святкувань, – стане для нас поворотним моментом. Якщо громадяни дотримуватимуться карантину, то поступове повернення до звичного життя стане більш можливим. Але якщо люди нехтуватимуть правилами, виявлять безпечність, то обмеження, швидше за все, доведеться продовжити».

Великодні свята закінчуються в понеділок. І вже перші робочі дні після Великодня покажуть, наскільки німці були дисципліновані впродовж кількох останніх днів.

Берлін.

Фото: «Вокруг Света Украина».