Ця тенденція викликана тим, що ОПЕК, Росія та інші нафтовидобувні країни домовилися в травні-червні скоротити видобуток на 9,7 млн барелів на добу. Експерти уже підрахували, що це найбільше плановане скорочення видобутку чорного золота в історії.

Так, вартість червневих ф'ючерсів на нафту Brent на лондонській біржі сьогодні становить 32,65 долара за барель, що на 3,6 відсотка вище за рівень попередньої сесії. Ф'ючерси на нафту марки WTI на травень на Нью-йоркській товарній біржі (NYMEX) виросли в ціні майже на 3,8 відсотка – до 23,63 долара за барель.

Нагадаємо, на початку березня світові ціни на нафту обвалилися після фактичного припинення існування альянсу ОПЕК+ між країнами, які входять до ОПЕК (Алжир, Ангола, Ірак, Іран, Республіка Конго, Кувейт, Лівія, Об'єднані Арабські Емірати, Саудівська Аравія, Нігерія, Габон, Венесуела, Екваторіальна Гвінея), а також низкою інших нафтовидобувних країн, насамперед Росією. На зустрічі у Відні члени ОПЕК, передусім представники Саудівської Аравії, намагалися переконати інших, що для збереження цін на ринку на тлі падіння попиту на нафту потрібно продовжити існуюче з 2017 року обмеження видобутку нафти. Але Росія не пристала на такі умови, чим викликала зворотну реакцію експортерів цієї сировини – видобуток нафти збільшили, що за умов низького попиту на неї обвалило ціну.

Минулого місяця ціна нафти еталонної марки Brent досягла 18-річного мінімуму. Від раптового просідання вартості нафти програють також компанії, котрі займаються розробкою родовищ сланцевої нафти в США та нафтоносних пісків у Канаді. Не дарма президент США Дональд Трамп уже назвав досягнуту угоду зі скорочення видобутку прекрасною й особисто поздоровив саудівського й російського лідерів.

Утім, найбільше від обвалу цін постраждала Росія. Ціна марки Urals у певний період стала від'ємною. Тобто вартість видобутку та транспортування була вищою за ціну бареля. Тож Росія протягом останнього місяця безперервно шукала можливості відновити переговори з обмеження видобутку нафти, які вона ж сама на початку зірвала.

Водночас, як писав "Голос України", досягнуті домовленості щодо скорочення обсягів видобутку, на думку експертів, хоч і є безпрецедентними, та вони не зможуть призвести до вирівнювання між попитом і пропозицією. Нині світовий попит на нафту впав на 30 мільйонів барелів на добу, що становить 30 відсотків світового видобутку. Причиною цього стали заходи боротьби з подальшим поширенням коронавірусу, що призвело до масового простою літаків, кораблів та інших видів транспорту й різкого зменшення обсягів пасажирських і транспортних перевезень. Тож навіть досягнуте скорочення обсягів нафтовидобутку не зарадить країнам-експортерам чорного золота, що потерпають від раптового падіння цін на нафту.

Як повідомлялося, 12 квітня країни ОПЕК+ погодили найбільше скорочення видобутку нафти в історії. ОПЕК, Росія та інші нафтовидобувні країни домовилися в травні-червні скоротити видобуток на 9,7 млн барелів на добу. Це 10% світової пропозиції. Угода, необхідна для підтримки цін на нафту, стала можливою після того, як було досягнуто компромісу з Мексикою, яка раніше не погоджувалася істотно знижувати видобуток.

Нагадаємо, 1 квітня сплив термін дії угоди зі скорочення видобутку нафти, яку країни ОПЕК, Росія і ще декілька нафтодобувних держав уклали наприкінці 2016-го року. Вона діяла з 1 січня 2017 року і понад три роки дозволяла утримувати ціни на рівні приблизно $50 за барель. 6 березня цього року країни, що брали участь в угоді ОПЕК+, не змогли домовитися про її продовження, оскільки Росія не хотіла погоджуватися на додаткове скорочення видобутку. Саудівська Аравія наполягала на цьому, бо пандемія коронавірусу призвела до падіння попиту на нафту. Після розвалу угоди котирування почали стрімко знижуватися.

У березні вартість бареля нафти Brent впала на 55%, а за перший квартал 2020 року - на 66%. Травневий контракт Brent торгувався 31 березня на рівні $22,6 за барель, червневий – $26,1.

Фото: mignews.com.