Одним надають засоби індивідуального захисту та поставляють медичне обладнання, іншим  доставляють продуктові набори.

У фракції партії "Слуга народу" наголошують, що держава виплачуватиме компенсацію родинам медиків у разі смерті від зараження коронавірусом. "Розмір такої виплати визначатиме Кабмін, але вона повинна бути паритетна виплатам для бійців ЗСУ", – зазначила народний депутат Галина Янченко, яка й виступила ініціатором внесення відповідної норми до проекту змін до бюджету.

Пропонують запровадити "гнучкий карантин"

Партія "Голос" напрацювала план виходу малого та середнього підприємництва, який є двигуном розвитку економіки, з економічної кризи. Для цього народні депутати пропонують запровадити "гнучкий карантин". "Це забезпечить можливість роботи для бізнесу та отримання доходів. Але обов'язкова умова – захист своїх працівників", – наголошують у партії.

Зокрема, для поновлення роботи сфери послуг (перукарні, салони краси, побутові послуги тощо) народні депутати пропонують запровадити: обмеження кількості клієнтів; обов'язкову безпечну дистанцію між клієнтами; забезпечення всіх працівників та клієнтів індивідуальним захистом (маски, рукавички, індивідуальний антисептик); регулярне прибирання та дезінфекцію приміщень; регулярну дезінфекцію робочих інструментів та поверхонь; контроль температури працівників та клієнтів; гнучкий графік роботи персоналу; окремий контейнер для використаних засобів індивідуального захисту; безпечну логістику "дім–робота–дім" для працівників.

Не опускати рук, а допомагати

Чергову допомогу медикам свого виборчого округу передала й народний депутат Лариса Білозір (група "За майбутнє") (на знімку).

"Перебуваючи на окрузі, зустрілась із працівниками Шпиківської амбулаторії загальної практики – сімейної медицини та Центру надання соціальних послуг.  Передала їм засоби індивідуального захисту: респіратори класу FFP-3, одноразові захисні маски, захисні щитки для обличчя, захисні костюми, одноразові рукавички та дезрозчини", – повідомила Л. Білозір на своїй сторінці у Фейсбуці і додала: "Поки в області звітують, що медики забезпечені всім необхідним для протистояння вірусу, в реальності, хоч би де ми були, чуємо одне і те само: не вистачає елементарного – захисних масок, не кажучи вже про наявність спецодягу".

Депутат зауважила, що намагається не залишатися осторонь та в міру своїх можливостей виконує прохання медиків: "Зрозуміло, що лише моїх зусиль недостатньо. Закликаю всіх небайдужих, підприємців, фермерів, громадських активістів, підтримати наших лікарів. Рук не опускаємо. Працюємо!".

На Буковині обласна лікарня отримала сучасний апарат штучної вентиляції легень завдяки небайдужим меценатам та народному депутату Михайлу Папієву ("Опозиційна платформа – За життя"). Крім того, до Чернівецької обласної клінічної лікарні було передано 10 тисяч медичних масок та 10 тисяч медичних рукавичок, придбаних за сприяння Дмитра Фірташа.

Захисні маски, комбінезони, бахіли, рукавички, окуляри та щитки. Загалом  майже 200 тисяч одиниць засобів індивідуального захисту, а ще  дезінфектори, медзасоби та ПЛР-тести – усе це прибуло на Закарпаття від Фонду народного депутата Віктора Медведчука та його дружини Оксани Марченко.

Нашою єдністю ми здолаємо всі труднощі

"Коли складно, ми гуртуємося ще міцніше і нашою єдністю долаємо всі труднощі", – наголосили в "Європейській солідарності".  Нині, як відомо, офіс партії перетворився на волонтерський хаб, де пакують допомогу для літніх людей, людей з інвалідністю та багатодітних родин. Нині було запаковано п’ять тисяч продуктових наборів і до кожного волонтери поклали смачну Великодню паску. "Сподіваємося, що українці, які отримають допомогу від Фонду Петра Порошенка та волонтерів, відчують наше тепло і підтримку та в радості зустрінуть це велике Свято", – зауважила Марина Порошенко, яка також долучилася до акції.

Крім того, Фонд Петра Порошенка спільно з народними депутатами від "Європейської солідарності" Олегом Синюткою та Миколою Княжицьким передали костюми індивідуального захисту для медиків у Винники, а також до Львівського регіонального фтизіопульмонологічного центру.

"Лікарі сьогодні на передовій боротьби й найперше – вони мають бути захищені. Бо, на жаль, на Львівщині є випадки обсервації лікарів і їх зараження. Тому першочерговим нині є індивідуальний захист медика, медичне страхування кожного медичного працівника, який безпосередньо бореться з вірусом, а також виплата обіцяних відсотків преміальних", – зауважив Микола Княжицький.

Підготувала Олена ГОРБУНОВА.

Фото зі сторінки Лариси Білозір у Фейсбуку.