На початку року прем'єр оголосив, що країна подасть заявку на входження до так званої «зали очікування» і на дозвіл введення загальної європейської валюти замість лева. Але народ у своїй більшості не підтримав це прагнення уряду, побоюючись, що введення євро призведе до зростання цін, зменшення пенсій і зарплат. І перед початком пандемії прем'єр-міністр Бойко Борисов оголосив, що Болгарія сповільнить темпи наближення до Єврозони.

Але минулої п'ятниці він знову змінив свою думку й повідомив, що до кінця квітня країна все-таки подасть заявку. За його словами, ця криза показала, що країни, які перебувають у Єврозоні та в «залі очікування», отримають допомогу в кілька мільйонів євро, а решті, де в обігу своя валюта, доведеться брати кредити. Він додав, що Болгарія зараз перебуває в прекрасному фінансовому та економічному стані, а для входження до «зали очікування“ Єврозони їй залишилося виконати лише одну умову. Щойно країна виконає її, уряд одразу подасть заявку на приєднання до Єврозони й зможе розраховувати на фінансову допомогу, як й інші її члени.

«Я можу себе серйозно покритикувати. Не потрібно було так піддаватися негативним настроям, коли ми впевнено йшли до «зали очікування» Єврозони. А зараз Європейський центральний банк трильйони виділяє країнам Єврозони. Ми остаточно не відмовилися від вступу до неї, але вирішили сповільнити просування туди, аби переконати людей у необхідності введення євро», -- пояснив прем'єр-міністр.

А тепер Болгарії необхідний кредит у 10 мільярдів євро. За словами прем'єра, в цей борг уряд ще не вліз, хоча й отримав дозвіл від парламенту на позику в такому розмірі. Але після подання заявки на вступ до «зали очікування» Єврозони Болгарія зможе розраховувати не на кредит, який необхідно обслуговувати й повертати, а на допомогу.

«У фіскальному резерві в нас було понад 10 мільярдів. І зараз ми живемо на цей фінансовий прошарок. Парламент дозволив нам взяти борг на випадок, якщо ці гроші закінчаться і не буде коштів на виплату пенсій, зарплат поліції, лікарям, медсестрам, армії…» -- пояснив Бойко Борисов.