Слідом за туристичною галуззю Болгарії під коток коронавірусу потрапило й фермерство. Невеликі господарства не можуть реалізовувати вироблену продукцію, бо всі продовольчі ринки країни закрито, а власники мережі великих супермаркетів відмовлялися викуповувати її, посилаючись на раніше укладені договори з іншими постачальниками. Одне слово, фермери опинилися на краю прірви.

Ось чому уряд ухвалив рішення про відкриття продовольчих ринків на три дні — з 13 по 15 квітня. Пропускати людей будуть через обладнані пункти, перевіряючи, чи є в покупців захисні маски, рукавички. Строгий контроль встановлено і за дотриманням соціальної дистанції між тими, хто торгує і купує, між людьми в чергах.

Прем’єр-міністр Бойко Борисов повідомив, що на такий крок влада пішла для того, щоб фермери за три дні могли продати продукцію, а не викидати її. Він попередив: за найменшого порушення ринок буде закрито санітарною владою.

У вівторок на позачерговому онлайн-засіданні уряд на пропозицію прем’єра ухвалив ще одне рішення на підтримку фермерських господарств. Новою постановою влада зобов’язала всі торговельні мережі країни мати в продажу різноманітний асортименти продукції болгарських (місцевих і регіональних) виробників. Для неї у всіх супермаркетах і невеликих крамницях має бути виділено спеціальне місце, аби покупці одразу бачили, що вони вироблені в цьому регіоні. В окремих вітринах мають бути молоко й продукти з болгарського молока, риба й рибопродукти, свіжі м’ясо і яйця, мед, овочі та фрукти, вироблені й вирощені місцевими фермерами.

Як наголошується у постанові, вжиті заходи є вимушеними й стосуються торговельних мереж та магазинів самообслуговування. На думку влади, це має підтримати малі й середні підприємства болгарських виробників, а покупці отримають доступ до продуктів місцевого виробництва.