Соціальна працівниця Оксана Осадчук та мешканець Іллінців Василь Семотюк.

Площі під овочевими культурами ФГ «Прометей» не зменшує. Під них відведено 150 га, так само, як і торік. Уже посіяли ранню моркву та заклали цибулю на розсаду. Роботи трохи загальмували через мороз на Прикарпатті.

Після потепління продовжать. Крім «борщового набору», в господарстві мають ще посіяти кукурудзу та сою.

ФГ «Прометей» — одне з небагатьох у Снятинському районі та й загалом на Івано-Франківщині, де вирощують овочі. Директор підприємства Орися Книшук розповідає, що реалізація продукції через карантин різко впала. Сільськогосподарські ринки закриті, традиційних передвеликодніх ярмарків немає.

«Великий удар і через те, що бюджетні організації не працюють. Ми мали угоди на постачання продукції до шкіл та дитсадків. Тепер через закриття закладів їх не виконують. Тож втрати очевидні. Та овочівництво дає можливість забезпечувати селян роботою. У нинішній час це надзвичайно важливо. Адже невідомо, як задовго триватимуть обмежувальні заходи, й чи зможуть люди масово виїжджати на заробітки за кордон, як доти. А жити ж за щось треба, годувати свої сім’ї», — каже Орися Книшук.

Зниження дохідності господарства не вплинуло на благодійність. Громади Снятинського району повсякчас відчувають підтримку фермерських господарств «Прометей» і «КВС», засновником якого також є родина Книшуків. А насамперед села, з якими підприємства мають орендні відносини. Пакунки з «борщовим набором» отримали незаможні мешканці цих населених пунктів. Часник і цибуля, морква і столовий буряк, капуста й картопля — без цих продуктів годі обійтися. Особливо вагомо для незаможних. Адже чимало сімей під час карантину залишилися без засобів на існування.

Приміром, в Іллінцях допомогу отримали 25 селян. Староста Михайло Баглай розповів, що це одинокі люди похилого віку, особи з інвалідністю, діти-сироти. Так само надійшла допомога від ФГ «Прометей» та «КВС» іншим старостинським округам Заболотівської ОТГ, громадам Балинцівської та Борщівської сільських рад. Це виборчий округ депутатки Івано-Франківської обласної ради Орисі Книшук.

Сільський голова Балинців Василь Гнатчук додає, що понад тридцять одиноких людей старшого віку та багатодітні сім’ї отримали таку ж допомогу. А перед святом до великодніх кошиків ще матимуть і ковбасу від ФГ «Прометей». Меценати щороку підтримують селян, та й загалом дбають про громади.

«Ми не підмінюємо функції влади, однак розуміємо, що допомога потрібна й медзакладам. Тож виділили продукти і кошти на придбання засобів індивідуального захисту Заболотівській районній, Коломийській ЦРЛ та інфекційній лікарням. Підтримка медицини в протидії коронавірусу — головне. Біду разом легше долати», — розповіла Орися Книшук.

Івано-Франківська область.

Фото Михайла БАГЛАЯ.