На знімку: Орест Манюк уже понад півтора місяця змушений залишатися у Португалії через карантин.

Через карантин скасували не лише презентацію його полотен, а й авіарейси. Втім, митець не сидить склавши руки.

Орест працює щоденно. Спочатку він перебував у місті Алгарве, де написав майже 20 картин неймовірної краси. Потім розмістили гостя в одному з дачних будинків біля Албуфейри. Звідти недалеко до океанської гавані.

Про умови для гостя нині дбають голова української громади в Албуфейрі Людмила Вознюк разом зі своїми друзями. Щира подяка також сім’ям, які раніше приймали в себе митця. Зокрема, Івану та Валентині Федоровим, Анні Власюк та її чоловіку доктору Ештевао Денішу, родині Вовкуновичів, головою якої є священик Андрій. Вони ж допомогли організувати виставку картин Манюка в незвичному онлайн-форматі.

Майже щодня спілкуємося з ним по телефону. Недавно говорив, що має уже понад 40 нових робіт. Написав їх протягом неповних півтора місяця.

— Звісно, хочеться додому, — сказав Орест Манюк. — Але є ще чисті полотна, значить, треба працювати. Хоча я вічний мандрівник і звик до будь-яких обставин, нинішня подорож відрізняється від попередніх зарубіжних поїздок. Насамперед тому, що приїхав до Португалії на запрошення моїх давніх друзів, які нині тут проживають. Вони познайомили з діаспорою, показали чудові місця. Почуваюся серед них як удома. Чую рідну мову. Тому працюється прекрасно. Для цього створили всі необхідні умови. Особливо вразила онлайн-виставка робіт. Таке в мене вперше.

Митець побажав португальцям, українцям, зрештою, усьому світові, аби швидше закінчилася епідемія, щоб усі залишалися живі-здорові й життя повернулося у звичне русло.

Лісабон.

Фото надано автором.