Таку вказівку він дав, позаяк організація «не виконала свій базовий обов’язок» під час реагування на пандемію, інформує ВВС.

«Я даю вказівку адміністрації призупинити фінансування, доки відбувається дослідження ролі ВООЗ у серйозній неефективності та приховуванні поширення вірусу… ВООЗ не виконала свій головний обов’язок і має понести відповідальність», — сказав він. На думку Трампа, ВООЗ мала би відправити до Китаю незалежних експертів для об’єктивної оцінки ситуації. І якби ВООЗ раніше рекомендувала припинити авіасполучення з Китаєм, вдалося б вчасно спинити поширення вірусу.

В ООН відреагували на рішення Сполучених Штатів. Генсек ООН Антоніо Гутерріш за-уважив, що розпал пандемії — це не час для скорочення фінансування ВООЗ. А США є головним донором організації. На внески країни припадає майже 15 відсотків бюджету ВООЗ.

Тим часом у світі вже зафіксовано 2 000 943 випадки зараження COVID-19, померла 126 781 людина, видужали 484 979. Найбільшу кількість заражених виявлено в США — 614 246 (померли — 26 064). За кількістю померлих лідирує Італія — 21 067 смертей на 162 488 випадків зараження.

Водночас стало відомо, що вдалося зупинити поширення коронавірусу в Гренландії (населення — близько 56 тисяч). Тут видужали всі 11 інфікованих. Останній випадок було зафіксовано 4 квітня.