Суб'єктом права цієї законодавчої ініціативи виступив Президент. На розгляді в парламенті документ перебував із лютого цього року. Народні депутати дали за нього 339 голосів.

Проект "Вища освіта України" фінансується за рахунок коштів Європейського інвестиційного банку та Північної екологічної фінансової корпорації. Згадана угода дозволить забезпечити його співфінансування за рахунок коштів фонду E5P.

Відповідно до основних положень "Енергетичної стратегії України на період до 2030 року" основними напрямами її реалізації є підвищення ефективності споживання та використання енергопродуктів, зменшення техногенного навантаження на навколишнє середовище, створення передумов для істотного зменшення енергоємності економіки за рахунок впровадження нових технологій, прогресивних стандартів, сучасних систем контролю, управління й обліку, транспортування та споживання енергетичних продуктів і розвитку ринкових механізмів стимулювання енергозбереження. На цьому наголошується в пояснювальній записці, яка супроводжує проект закону. Отже, енергетика та енергоефективність (зокрема, технології ефективного енергозабезпечення будівель і споруд) є одним із пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки. Це закріплено на законодавчому рівні та засвідчує готовність нашої держави йти шляхом енергоефективного розвитку економіки.

Законопроект, який ухвалили народні депутати, передбачає допомогу університетам, які є учасниками проекту. Зокрема, у підвищенні якості та надійності послуг і ефективності використання енергії шляхом удосконалення їхнього інституційного потенціалу за рахунок заходів і робіт, направлених на енергозбереження та оптимізацію управлінських процесів енергоспоживання.