На Батьківщину вже повернулися дев’ять бранців з окупованої Донеччини, ще 10 мають повернутися з окупованої Луганщини. Таку інформацію оприлюднили в Офісі Президента України.

Загалом під час Великоднього обміну країна поверне 19 своїх громадян, які перебували в неволі на тимчасово окупованих територіях. З огляду на карантинні обмеження, які наразі діють у державі, після повернення звільнені українці підуть на обов’язкову обсервацію.

Це вже третій етап звільнення за каденції Володимира Зеленського. Перший відбувся у вересні минулого року, коли додому повернулися 35 українців, під час другого — у грудні — повернулися 76 громадян. Нинішнє звільнення демонструє дієвість стратегії Президента та дотримання домовленостей, досягнутих під час саміту в Нормандському форматі у грудні 2019 року.

Попри поширення коронавірусу та початок глобальної економічної кризи Президент Володимир Зеленський продовжує роботу над досягненням миру на Донбасі, поверненням людей і територій на умовах України.

***

Тим часом Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак заявив, що «взаємні звільнення — це завжди дуже кропітка робота. Є багато спірних моментів, які потребують ретельного опрацювання, і ми над ними працюємо. Взаємне звільнення утримуваних осіб відбувається в рамках формату «всіх на всіх».

За словами А. Єрмака, Україна забирає всіх своїх громадян без винятку: «Саме так вчиняють сильні країни, які цінують своїх громадян. Президент Володимир Зеленський не раз підкреслював, що ми будемо боротися за життя кожного громадянина України. Програма обміну «всіх на всіх» працює ефективно і в цілодобовому режимі. Постійно працюють погоджувальні комісії, перевіряються всі заяви родичів».

Дев’ятнадцятеро осіб, яких 16 квітня повертають до України бойовики, — це не всі їхні бранці. Про це казав колишній політв’язень Кремля режисер Олег Сенцов.

За словами О. Сенцова, також Росія не віддає тих, хто утримується вже не один рік в її в’язницях. «Ніхто з кримських татар не звільнений. Дудка, Куку, Виговський, Мустафаєв, Щур, Гафаров та сотні інших досі за ґратами.

Звісно, що Путін не хоче віддавати їх просто так, а хоче поступок України у відповідь, щоб повільно привести її назад, у своє кріпацьке стійло. Треба звільняти наших, але не треба при цьому торгувати країною!» — додав режисер.

Фото president.gov.ua