Як попереджають експерти, пік розповсюдження страшного COVID-19 територією нашої держави ще попереду, а тому розслаблятися не час.

Кожні три дні дезінфекція громадських місць

Село Лука є одним із найбільших у районі, а тому протиепідемічних заходів у ньому проводиться також найбільше. Лучанці серед перших почали дезінфекцію громадських місць, щоб не допустити розповсюдження та поширення на території коронавірусної хвороби. Ця робота триває й досі: через кожні три дні антибактеріальними розчинами обробляють під'їзди двох багатоквартирних будинків та гуртожитку, приміщення чотирьох магазинів, аптеки, території громадських зупинок.

Кошти на придбання усього необхідного для карантинних заходів було виділено на позачерговій сесії Лучанської сільської ради, істотна допомога надходить і від базового сільгосппідприємства – ТОВ "Інтерагроінвест" (директор – Олександр Тертичний). Зокрема, товариством надано пожежний автомобіль, за допомогою якого і проводиться дезінфекція. Про це повідомив сільський голова Руслан Олександрович Найдич.

Він також зазначив, що всі соціальні та медичні працівники забезпечені засобами індивідуального захисту. "Ми не залишимо своїх людей з цією бідою сам-на-сам. Робимо все можливе, щоб спільно протистояти цій хворобі. Безумовно, в разі потреби будуть виділятися додаткові кошти на придбання ліків першої необхідності та засобів захисту", – запевнив очільник громади.

Варто віддати належне його громадянській свідомості та людяності. Адже за його власний кошт від початку карантину медпрацівники, які проживають у Луці та Ківшоваті, безплатно доїжджають до роботи в Таращанську ЦРЛ.

Добру справу Руслана Олександровича підтримав і ківшоватський благодійник – директор ПСП "Ківшовата" Андрій Винниченко. Він для перевезення героїв нашого часу виділив 120 літрів скрапленого газу.

Розуміючи, яка відповідальність нині лягає на плечі людей у білих халатах, сільський голова пообіцяв, що й далі допомагатиме їм, та закликає всіх своїх односельців із розумінням і повагою ставитися до медиків. Адже якщо вони не будуть виконувати своїх обов'язків, біда може постукати в кожну оселю.

До слова, майже сто медичних захисних масок було безплатно роздано літнім людям. До осель лучанців їх доставили соцпрацівники.

Продавці роз'яснюють покупцям

Активно до протидії поширенню коронавірусу долучилась і громада Великої Березянки. Шкода, що за браком коштів ця робота не така масштабна, як в інших селах. Та все-таки люди розуміють величину можливої трагедії і власними силами роблять усе, щоб вона минула.

Наприклад, працівники трьох продовольчих магазинів та одного промислового самі забезпечили себе всіма необхідними індивідуальними захисними засобами. Вони є й активними пропагандистами, які ведуть поміж відвідувачів роз'яснювальну роботу, стежать за тим, щоб ті повною мірою усвідомили, що дотримання умов карантину убезпечить від стрімкого поширення COVID-19.

Сільський голова В'ячеслав Кучеренко повідомив, що вже придбано електророзпилювач та замовлено дезінфікуючі засоби для обробки приміщень і місць найбільшого скупчення громадян.

Також він запевнив, що спільними зусиллями з очільниками сусідніх сіл – Веселого Кута і Косяківки – організовано довезення медпрацівників до Таращанської ЦРЛ та часткове відшкодування коштів на їхній проїзд.

Фельдшера возить сільський голова

У зв'язку з поширенням коронавірусу виконком Дубівської сільради затвердив програму заходів із боротьби проти пандемії. Зокрема, мова йде про інформаційні повідомлення та роз'яснення, які проводять особисто сільський голова Валерій Слободяник та працівники сільради.

Для надання якісної медичної допомоги жителям громади керівник СП "Дубівське" Микола Фурдичка виділяє пальне для довезення фельдшера Ірини Мукосій, а Валерій Васильович на власному авто щодень здійснює цей маршрут. Сільський ФАП на сьогодні має противірусні та жарознижувальні засоби першої необхідності.

Місцеву владу та своїх працівників підтримують і приватні підприємці. Свідомі роботодавці безплатно забезпечили своїх продавців усіма індивідуальними засобами безпеки.

Також у громаді організовано надання допомоги у придбанні продуктів харчування, ліків, засобів особистої гігієни найбільш уразливим жителям: одиноким людям похилого віку, особам з інвалідністю, тим, хто через різні життєві обставини не має змоги відвідати магазин чи аптеку. Закупівля здійснюється за кошти замовника, а доставка – безплатно.

Тараща Київської області.

Зображення з Вікіпедії.