Повністю закінчили сіяти ярий ячмінь та овес, ще день-другий і впораються з площею ярої пшениці. Залишається горох – насіння цієї бобової культури треба покласти в ґрунт на третині запланованої площі.

Водночас посівні агрегати працюють на ділянках пізніх культур і цукрових буряків.

– Цьогоріч збільшуються площі насамперед під кукурудзу на зерно, – розповів "Голосу України" керівник департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Микола Ткачук. – За рахунок того, що восени не досіяли озиму пшеницю і ячмінь. Загалом це приблизно 20 тисяч гектарів. Осінь була без дощів, тому в багатьох господарствах не стали класти насіння озимих у сухий ґрунт. Нині на цих площах сіють кукурудзу.

За словами співрозмовника, розширюють лан не тільки під качанистою на зерно. Буде більше також силосної кукурудзи.

– У господарствах додалося поголів'я тварин, – пояснює Микола Ткачук. – В індивідуальному секторі худоби стало менше, а в сільськогосподарських підприємствах ситуація протилежна. Аналіз структури посівних площ свідчить, що кормових стало більше порівняно з 2019-м.

Не збулися прогнози щодо скорочення площ під цукрові буряки. Як і торік, їх планують вирощувати на понад 42 тисячах гектарів. Левову частку цукристих мають цукрові заводи.

– У нас склалася така ситуація, що цукрозаводи майже повністю забезпечують себе сировиною, – ділиться думками керівник одного з сільгосппідприємств Ямпільського району, просить не називати його прізвище. – Маю конкретний приклад, коли минулої осені деякі з моїх колег бідкалися, що нема де збути вирощені буряки. На заводі у нашій зоні сировину не приймали, бо своєї достатньо. Довелося везти за сотні кілометрів на інше підприємство. А це неабиякі втрати! Пальне дороге... Ні, ми не планували сіяти буряки нинішньої весни. І торік не сіяли. З цією культурою нині багато клопоту. З реалізацією насамперед. Та й зміна кліматичних умов дається взнаки. Мало вологи. Без цього гарного врожаю не буде. Підсумки минулого року промовисті. В області зібрали на сто центнерів з гектара менше, ніж у 2018-му. Технології вирощування дотримали, кошти затратили, але без вологи позитивного результату не вдалося досягти. Нині ситуація ще гірша, бо зима була без снігу, а осінь і весна – без дощів.

До речі, 14 квітня над полями краю пройшов невеликий дощ зі снігом. Фахівці кажуть, опади настільки незначні, що навіть верхній шар ґрунту не промочили. До того ж відчутно похолодало. Синоптики стверджують, що не надовго. Через два дні знову потепліє, але холод може ще раз повернутися.

– Зниження температури та її коливання від тепла до холоду не завдадуть шкоди посівам, – розповідає Микола Ткачук. – Принаймні так нам пояснюють науковці. Обґрунтовують це тим, що таке похолодання короткотермінове. Зате опади, навіть незначні, можуть поліпшити ситуацію на весняному полі.

Вінницька область.

Фото kukurudza.info.