На знімку: під час засідання парламентського правоохоронного комітету в режимі відеоконференції.

Комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності на засіданні у режимі відеоконференції рекомендував Верховній Раді ухвалити у другому читанні та в цілому урядовий проект закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо криміналізації вивезення (пересилання) через митний кордон України товарів протиепідемічного призначення" (реєстр. № 3271). За таке рішення проголосували 9 із 13 присутніх депутатів, членів комітету.

Законопроект передбачає доповнити Кримінальний кодекс статтею 2012, встановивши кримінальну відповідальність за вивезення (пересилання) у значному або великому розмірах через митний кордон України товарів протиепідемічного призначення, експорт яких підлягає ліцензуванню, або вивезення (пересилання) яких громадянами за межі митної території України не допускається.

Голова підкомітету Олександр Бакумов розповів про поправки до законопроекту, які надійшли від народних депутатів. Зокрема, заступник голови комітету Григорій Мамка пропонував, що такі обмеження мають запроваджуватися під час режиму надзвичайного та воєнного стану, надзвичайних ситуацій державного рівня, заступник голови комітету Максим Павлюк – що закон має діяти лише на час карантину, голова комітету Денис Монастирський – під час протидії поширенню в Україні особливо небезпечних хвороб. Однак, за словами О. Бакумова, врахувати ці пропозиції у редакції, запропонованій Кабінетом Міністрів, є неможливим, бо тоді руйнується мета прийняття документа. "Законопроект покликаний убезпечити ситуацію, коли епідемія ще не настала, щоб надати право уряду обмежити експорт товарів протиепідемічного призначення, спрацювати наперед", – наголосив Олександр Бакумов.

Заступник міністра юстиції Олександр Банчук відзначив, що уряд уповноважений визначати перелік товарів протиепідемічного призначення і запроваджувати процедуру ліцензування та заборони їх експорту. І йдеться не лише про нинішню ситуацію, адже очікують декількох хвиль епідемії COVID-2019 – восени і наступного року, і може бути знову оголошено карантин. "Для того, щоб убезпечити і захистити населення, уряд має використовувати механізм заборони експорту протиепідемічних товарів, – зауважив урядовець. – Тому законопроект не є тимчасового характеру. Доки буде можливість нового спалаху цієї чи інших інфекційних хвороб, має бути передбачено відповідальність за порушення".

Під час обговорення Григорій Мамка (фракція "Опозиційна платформа – За життя") висловив думку, що такий законопроект варто було би прийняти раніше, ще до того, як розпочали з України вивозити маски, хоча такий закон потрібен і надалі – як превентивний захід.

Олександра Устінова (фракція "Голос") звернула увагу на те, що нині настільки розмито поняття "протиепідемічні заходи", що Кабмін визначатиме, що потраплятиме під цей перелік, що ні. І, наприклад, може вирішити, що один із медпрепаратів українського виробництва має протиепідемічний ефект, і його експорт можуть заборонити.

Голова комітету Денис Монастирський (фракція "Слуга народу"), підсумовуючи дискусію, відзначив, що не всі фракції підтримують законопроект, тож його не можна вважати консенсусним. І запропонував перед винесенням законопроекту в сесійну залу зібрати представників фракцій для узгодження.

Член комітету Максим Бужанський (фракція "Слуга народу") порушив питання про розслідування справи Сергія Стерненка, колишнього лідера одеського "Правого сектора, котрого підозрюють у вбивстві в Одесі два роки тому. За даними депутата, вже готові результати комплексної експертизи. Депутати вирішили (19 голосами "за") запросити на наступне засідання комітету Генпрокурора, голів СБУ і Нацполіції для обговорення цього питання. І провести наступне засідання комітету не в режимі відеоконференції, а в залі засідань у закритому режимі, щоб не розголошувати таємницю слідства. "Адже потрібно дізнатися про суть справи, а не дати політичну оцінку", – підкреслив голова комітету Денис Монастирський.

* * *

Тим часом Генеральний прокурор України Ірина Венедіктова, коментуючи справу Стерненка в ефірі одного з телеканалів, повідомила, що експертиза пройшла 3 квітня, її вивчали прокурори і слідчі. "Насправді, якщо подивитися цю справу, у ній не просто йде вбивство однієї людини, там ще є інша сторона, – сказала Венедіктова. – Це все ж таки замах на іншу особу, безпосередньо на пана Стерненка. Оскільки ці епізоди не роз'єднані, це одна справа, не можна видавати, те, що ми говоримо, по одній експертизі, по одній особі, і не розслідувати відносно іншої особи". За словами Генпрокурора, досудове слідство у цій справі ще триватиме.

Фото з офіційного сайту Верховної Ради України.