Європейський комісар з антикризового управління Янез Ленарчич, коментуючи виділення фінансів, заявив: "Європейський Союз повністю солідарний з людьми на сході України. Допомога ЄС підтримує вразливі верстви населення, які виснажені шестирічним конфліктом, щоб вони могли отримати базові послуги, зокрема у сфері охорони здоров'я і водопостачання. Доступ до цих послуг ще більш важливий під час спалаху коронавірусу. ЄС підтримує нужденних людей з обох боків лінії зіткнення".

В Єврокомісії зазначили, що гуманітарні потреби на сході України "продовжують зростати". "Оголошене сьогодні фінансування допоможе відремонтувати будівлі, які постраждали в результаті конфлікту, такі як школи та медичні заклади, і забезпечити основні потреби, такі як освіта та водопостачання", – пояснили в ЄК.

У прес-релізі констатується, що вся гуманітарна допомога ЄС спрямована через агентства ООН, неурядові організації та Міжнародний комітет Червоного Хреста. "ЄС постійно закликає до безперешкодного доступу гуманітарних організацій, які надають підтримку на місцях у райони, які не контролюються державою", – додали в ЄК.

Нагадаємо, днями МЗС України закликало Росію захистити населення окупованих територій від коронавірусу. У спеціальній заяві дипломати наголосили, що "збройна агресія з боку Російської Федерації унеможливлює безпосереднє надання Україною допомоги населенню тимчасово окупованих територій. В умовах продовження бойових дій та фактичного закриття окупаційною адміністрацією доступу для СММ ОБСЄ, установ ООН, Міжнародного комітету Червоного Хреста та інших міжнародних гуманітарних організацій ускладнюється також і допомога з боку міжнародної спільноти".

Фото rbc.ua.