За словами Дональда Трампа, під час "відкриття Америки" обмеження зніматимуть поступово. "Ми робитимемо це обережно. Крок за кроком", – сказав президент США.

Відповідальність за зняття обмежень покладено на губернаторів штатів, які мають ухвалювати рішення з огляду на ситуацію конкретно в їхньому штаті.

У районах зі сприятливою ситуацією – за умови зниження темпів інфікування і масового тестування населення – почнеться поступове, у три етапи відкриття підприємств і шкіл. Кожна фаза триватиме не менше як 14 днів, щоб переконатися в тому, що ослаблення заходів не сприяє зростанню передачі вірусу, повідомляє "Радіо Свобода".

Під час першого етапу передбачено відкрити ресторани, бари, спортивні заклади тощо. Водночас рекомендується дотримання суворого соціального дистанціювання для всіх людей. Не рекомендуються масові зібрання більше ніж 10 осіб, а також поїздки, які не стосуються роботи і не мають екстреного характеру.

На другому етапі плановано відкрити навчальні заклади та дозволити збиратися групами до 50 осіб. Будуть також дозволені необов'язкові поїздки.

На третьому етапі скасують обмеження для вразливих груп населення за умови дотримання норм соціального дистанціювання. На цьому етапі буде відновлено роботу для всіх категорій населення.

При цьому адміністрація попереджає, що деякі заходи з соціального дистанціювання, можливо, залишаться в силі до кінця 2020 року, щоб запобігти новому спалаху COVID-19, повідомляє "Голос Америки".

Днем раніше, у середу, під час брифінгу Дональд Трамп заявив, що дані свідчать про те, що країна подолала пік заражень. "Битва триває, але дані свідчать про те, що країна пройшла пік нових заражень", – цитує президента "Голос Америки". "Хоча ми повинні зберігати пильність, ясно, що наша рішуча стратегія працює", – сказав Трамп.

Крім того, як передає Reuters, Дональд Трамп повідомив, що його адміністрація намагається з'ясувати, чи не стала джерелом коронавірусу одна з китайських біолабораторій в Ухані. У ході прес-конференції Трампу було поставлено питання, чи відомо йому про повідомлення, нібито вірус буквально "випущений з пляшки" в результаті випадкового інциденту. "Ми проводимо дуже ретельну перевірку цієї жахливої ситуації, яка сталася", – відповів президент.

За попередніми підрахунками, через заходи, запроваджені у зв'язку з пандемією, роботу втратили 22 мільйони американців. Станом на вчорашній ранок, згідно з даними Worldometers, у США було зафіксовано найбільшу кількість у світі заражених новим коронавірусом – 678 210 чоловік. Померло – 34 641, видужало – 57 844 людини.

Фото 5.ua.