Цього разу до обговорення законопроектів було долучено й представників уряду, Пенсійного фонду, Уповноваженого з прав людини, спільних представницьких органів роботодавців та профспілок. Усього до  порядку денного було включено сім законопроектів. Щоправда, з опрацювання більшості з них комітет не є головним.

Зокрема, представники комітету розглянути та рекомендували профільному Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки підтримати проект закону "Про внесення змін до статті 61 Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" (щодо рівності прав отримання недоотриманої пенсії)" (№ 2824).

Перший заступник голови комітету Михайло Цимбалюк, назвавши законопроект важливим, додав, що чинна редакція ст.61 передбачає, що недоотримана сума пенсії, яка залишилась невиплаченою у зв'язку зі смертю пенсіонера, не включається до складу спадщини і може бути виплачена обмеженому колу осіб лише у визначений строк.  У разі відсутності таких осіб або незвернення ними за сумами нарахованої померлому пенсії спадкоємці померлого позбавлені права на їх отримання.

Проектом же закону встановлюється принцип рівності та справедливості щодо недоотриманої пенсії, а також надається спадкоємцям померлого можливість розпоряджатися сумами пенсій, що були нараховані, але не отримані за життя.

За словами голови комітету Галини Третьякової, Міністерство фінансів законопроект підтримало, проте зауваження має Пенсійний фонд. Вони, зокрема, як зазначила заступник голови правління Пенсійного фонду Ірина Ковпашко, стосуються самої редакції норми законопроекту. "Нині є ст.52 Закону "Про загальнообов'язкове державне  пенсійне страхування", якою врегульовано відповіді правовідносини в солідарній системі, то пропонується виписати норму ст.61 так, щоб вона так само чітко врегульовувала ці відносини", – сказала вона і пояснила: "Недоотримана пенсія виплачується членам сім'ї, які проживали спільно, або мають право на це у разі їх звернення протягом шести місяців. Якщо члени сім'ї відсутні, або не звернулися протягом шести місяців, то цивільні пенсії виплачуються в складі спадщини, а військові – не виплачуються і не обліковуються, оскільки вони не є такими, що належать ще комусь. Саме стаття 61, якщо її виписати як слід, дасть можливість вирішити питання отримання належної суми пенсії у складі спадщини".

Законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення вимог законів України, спрямованих на створення безперешкодного доступу для осіб з інвалідністю до будівель і споруд" (№ 0961), який представники комітету опрацьовували до другого читання, народні депутати вирішили відкласти, бо він у нинішній редакції втратив актуальність. Як зауважив голова робочої групи, заступник голови комітету Вадим Струневич, є певні застереження щодо законопроекту, які не можна внести під час підготовки до другого читання. Тож запропонував напрацювати новий проект, в якому врахувати ці застереження і рекомендувати включити його до порядку денного, а цей законопроект відхилити як такий, що втратив чинність. Комітет одностайно підтримав пропозицію В.Струневича.

Народні депутати також схвалили рекомендації комітетських слухань: "Сучасний стан українських профспілок. Потреба у перезавантаженні соціального/публічного діалогу", що відбулися 19 лютого 2020 року, врахувавши в документі зауваження профспілкової сторони.

Фото rada.gov.ua.