"Це довгоочікуваний наступний крок на шляху реалізації одного із заходів, узгоджених на саміті паризького "нормандського формату" 9 грудня 2019 року. Європейський Союз очікує, що всі сторони продовжать роботу з виконання Мінських домовленостей, зокрема, спираючись на рекомендації, узгоджені під час саміту" – йдеться у заяві речника ЄС, інформує "Європейська правда".

"Повне виконання Мінських домовленостей – це єдиний шлях до досягнення стійкого і мирного врегулювання конфлікту на сході України" - наголошують у ЄС і закликають Росію та збройні формування, що вона їх підтримує, забезпечити свободу пересування через лінію зіткнення Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ і гуманітарних суб'єктів, а також надати доступ Міжнародного комітету Червоного Хреста до всіх осіб, які залишилися під вартою.

Зі спільною заявою виступили також глави МЗС Франції та ФРН Жан-Ів Ле Дріан та Хайко Маас. "Сьогоднішній обмін полоненими на сході України є значним прогресом у напрямі реалізації Мінських домовленостей та висновків "нормандського саміту" в Парижі 9 грудня 2019 року. Франція та Німеччина вітають зусилля Тристоронньої контактної групи за участі спецпредставниці ОБСЄ Хайді Грау, які зробили вагомий внесок у здійснення цього обміну", – йдеться у заяві, опублікованій на сайтах зовнішньополітичних відомств цих країн.

"Франція та Німеччина підтверджують свою прихильність до повного виконання домовленостей саміту 9 грудня, зокрема, щодо дотримання режиму припинення вогню, розмінування, відкриття нових пунктів пропуску та створення нових зон розведення сил. Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні, згідно з її мандатом, повинна мати безпечний, повний та безперешкодний доступ до всієї території України, в тому числі до територій, які не контролюються урядом", – йдеться в заяві.

Позитивно оцінив обміни полоненими Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш. За словами офіційного представника генсека ООН Стефана Дюжарріка, в ООН сподіваються, що це стане кроком до розведення сил і припинення вогню. "Генеральний секретар вітає сьогоднішнє взаємне звільнення і обмін полоненими, пов'язане з конфліктом на сході України. Ця важлива гуманітарна акція напередодні православного Великодня послужить позитивним кроком на шляху до подальшого прогресу, включаючи постійне припинення вогню, відповідно до його глобального заклику, а також до подальшого розведення сил і безперешкодного гуманітарного доступу через лінію зіткнення", - заявив Стефан Дюжаррік.

Посольство США в Україні також привітало звільнення 20 громадян України в рамках нового обміну з "ЛНР" – "ДНР" і "віддало належне українському уряду за його зусилля". У повідомленні, розміщеному на Фейсбуці, також сказано: "Попри сьогоднішній прогрес, багато українців залишаються несправедливо ув'язненими Росією та її поплічниками, а РФ продовжує незаконно порушувати суверенітет та територіальну цілісність України. Ми закликаємо РФ негайно звільнити всіх інших українців, які перебувають у незаконному полоні". "США будуть підтримувати санкції проти Росії, допоки російський уряд не поверне Україні контроль над Кримом та повністю виконає Мінські угоди", йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, що 16 березня у результаті операції обміну утримуваними особами з обох боків було звільнено 38 осіб, 34 з них було передано. Четверо відмовилися повертатися (на територію самопроголошеної ЛНР). Як повідомила прес-служба Міжнародного комітету Червоного Хреста в Україні (МКЧХ), організації, яка також брала участь в обміні, "такі операції зі звільнення та передачі затриманих мають значну гуманітарну цінність. Завдяки ним люди повертаються до своїх рідних по обидві сторони лінії зіткнення. Це свідчить про те, що навіть під час конфлікту та у найтяжчі й найскладніші часи гуманність може перемогти". При цьому в МКЧХ зауважили, що "в часи загрози нової коронавірусної хвороби потрібно було вжити відповідних запобіжних заходів. Однак операція завершилася без проблем, і незабаром звільнені затримані вирушать додому, щойно пройдуть всі необхідні профілактичні процедури, пов'язані зі спалахом COVID-19. Уже найближчим часом вони зможуть зустрітися зі своїми сім'ями, що ще важливіше в умовах нинішньої пандемії"

Фото: ssu.gov.ua