"За старанність, розумну ініціативу та сумлінне виконання службових завдань в районі проведення операції об'єднаних сил", – прописано у витязі з наказу.

Слова вдячності, привітання, квіти... Ця урочиста подія стала приємним, але коротким епізодом на тлі нескінченної, майже цілодобової роботи голови Бахмутської держадміністрації в умовах спільної протидії коронавірусу, що триває понад місяць.

Карантинні заходи розпочали невідкладно

– З боку райдержадміністрації на виконання постанов КМУ, розпоряджень голови Донецької ОДА одразу ж були вжито всіх невідкладних заходів щодо боротьби з поширенням COVID-19, – зазначає Тетяна Єрохіна. – У рамках своїх повноважень ми перерозподілили бюджетні асигнування по медичним закладам з тим, щоб вони могли провести процедури закупівель необхідних засобів індивідуального захисту, дезінфекції та медпрепаратів. За кошти місцевого бюджету проведено низку закупівель для матеріального резерву.

Робота з протидії коронавірусу відбувається у тісній співпраці та постійній комунікації між усіма ланками сфери охорони здоров'я. З головними лікарями ми визначилися щодо підвозу персоналу лікарень та першочергових доставок в умовах епідемії. Наразі сфера охорони здоров'я має усе належне – захисні й дезінфікуючі засобі, навіть є протичумні костюми, і поповнення, по мірі їх використання, триває.

Освітяни району з розумінням поставилися до вимог карантину, й наразі їхня робота триває у дистанційному режимі.

Різні точки зору висувалися щодо роботи ринків. Але моя особиста позиція – ми повинні чітко дотримуватися умов карантину, щоб вистояти в цій ситуації і не допустити епідемії.

З турботою про тих, кому сьогодні найважче

– Як відреагували в районі на ініціативу Президента щодо об'єднання зусиль влади та соціально відповідального бізнесу для допомоги найбільш нужденним? Як організована допомога літнім людям?

– У рамках спільного проекту Мінсоцполітики та мережі магазинів АТБ в районі забезпечена доставка продуктових наборів людям старшого віку. Безпосередньо на Бахмутчині цю роботу забезпечували керівництво району, управління праці та соцзахисту, КП "Луганське", яке надавало транспорт, і всі місцеві ради.

Чимало підприємців району також демонструють соціальну відповідальність, надають свій транспорт для розвезення продуктів літнім людям, засобів захисту та дезінфекції тим, хто їх сьогодні найбільше потребує.

– Як триває взаємодія з міжнародними гуманітарними організаціями?

– Значну допомогу з підтримки соціально незахищених верств надають міжнародні організації – Червоний Хрест, Гуманітарна місія "Проліска".

Завдяки ініціативі та оперативності фахівців Благодійного фонду "ADRA Україна" в Бахмутському районі збережено проект із пасажирських перевезень мешканців віддалених прифронтових сіл але вже – відповідно до вимог та правил карантину.

Гуманітарна місія "Проліска" сприяє доставці ліків літнім людям та забезпечує соціальний супровід самотніх людей.

Співпрацюємо також у питаннях інформаційно-роз'яснювальної роботи з міжнародною організацією АCTED. Міжнародний комітет Червоного Хреста забезпечує надання продовольчих наборів нужденним.

Гуманітарна місія "Проліска" та Управління Верховного комісара ООН у справах біженців долучилися також до забезпечення потреб закладів охорони здоров'я.

Представники Міжнародної організації "Людина в біді" навіть в умовах карантину продовжують освітні проекти. Один із них втілюється зокрема у Світлодарську на базі ПДЮТ, але – знову ж таки з урахуванням усіх обмежень карантину.

Заборона на пропуск через КПВВ триває

– Зважаючи, що Бахмутський район є прифронтовим, як взаємодієте з військовими, Нацполіцією та працівниками ДСНС? Якою є зараз ситуація на КПВВ "Майорське"?

– Порозуміння та робочі відносини з Нацполіцією, ДСНС і військовослужбовцями Об'єднаних сил, у тому числі прикордонниками, – один із найважливіших здобутків райдержадміністрації за ці роки. Дуже вдячна представникам цих структур за спільну координацію зусиль і в нових умовах.

На території Бахмутського району розташоване КПВВ "Майорське", пропуск через нього залишається закритий. Поблизу пункту є намет для надання допомоги, а взимку – для обігріву людей. У зв'язку з тим, що перетин лінії розмежування тимчасово заборонений, але люди продовжують повертатися з відпочинку та інших поїздок, – вони приїжджають до намету. Звертаються по допомогу, дехто навіть в ультимативній формі вимагав пропустити їх на окуповану територію, де вони постійно мешкають. Одній жінці з дитиною ми пропонували тимчасово зупинитися в готелі м. Світлодарська, але вона відмовилася й наполягала на поїздці. Спільно з прикордонниками ми неодноразово отримували дозвіл зі штабу ОС, щоб людям, за наявності у них виняткових обставин гуманітарного характеру, погодили перетин КПВВ і довозили їх до "нуля". Але з протилежного боку їх не приймали, і вони змушені були повертатися.

У районі КПВВ постійно чергують працівники ДСНС, які проводять з мешканцями роз'яснювальну роботу, вимірюють температуру, пропонують тимчасово винаймати квартири до закінчення карантину. Поліція допомагає також у забезпеченні контролю за особами, які підписували згоду на дотримання ними вимог самоізоляції. Взаємодія з цих та інших питань відбувається щодня.

Відновлення поблизу лінії зіткнення триває

– Чи зазнала коректив програма відновлення об'єктів інфраструктури? Що вдалося здійснити з початку цього року, а що потребує подальшого вирішення?

– У нас хоч і не багато інфраструктурних проектів, які планувалося реалізувати, але те, що було намічено й запущено раніше, ми завершили. У Миронівській школі, розташованій поблизу лінії зіткнення, відремонтовано покрівлю з коштів матеріального резерву – це результат особистої підтримки очільника Донецької області Павла Кириленка. Проведено також ремонтні роботи в школі прифронтового селища Луганське, яка теж зазнала пошкоджень. Завершені роботи в ЦДЮТ м. Світлодарська. І тепер ми розпочали реалізацію проекту з відновлення пошкодженого житла приватних домогосподарств. Три родини самі відновлюють пошкоджені обстрілами покрівлі за рахунок матеріального резерву. Ми доставляємо матеріали, розподіляємо їх серед мешканців, і вони самі відновлюють власні домівки.

Фото Бахмутської райдержадміністрації.

Донецька область.