Ще на початку квітня в Словенії дорожня поліція зупинила автомобіль, який явно рухався не по прямій лінії. З'ясувалося, що водій справді п'яний, а в його крові було 0,44 проміле алкоголю. А це вдвічі вище за допустиму норму в країні. Але найцікавіше і інтригуюче полягало в тому, що за кермом сидів по суті начальник поліцейських – новий головний секретар Міністерства внутрішніх справ Словенії Франц Брезнік.

До честі поліцейських вони не спасували і не повелися на погрози чиновника. Ними було складено стандартний документ про порушення, а потім і призначено службову перевірку, яка підтвердила правоту патрульних. Крім сплати штрафу, новому головному секретарю МВС довелося писати заяву про відставку. Міністр Алеш Хойс повідомив журналістам, що прохання Брезнік буде ним задоволено.

"Особисто я вірю, що поліцейські діяли правильно і дотримувалися всіх стандартних процедур. Сподіваюся, така практика буде застосовуватися і в майбутньому", – сказав міністр журналістам. Словенські ЗМІ підкреслюють, що відставка головного секретаря Міністерства внутрішніх справ є першим випадком відсторонення високопоставленого чиновника, який отримав призначення від нового уряду Янеза Янша. І вдзначають принциповість і сміливість поліцейських, які вирішили діяти згідно з законом, який мають виконувати не тільки пересічні громадяни, а й вищі посадові особи, і передусім Міністерства внутрішніх справ.

Foto: BoBo