Сталося це, вважає місцева влада, через порушення карантинних умов під час Великодніх богослужінь у Почаївській лаврі. «Просимо почаївчан повернутися в місто і залишатися вдома. А гостей просимо негайно покинути Почаїв», — наголосив у зверненні заступник голови Кременецької райдержадміністрації В’ячеслав Онишкевич.

Варто зазначити, що від початку спалаху керівництво лаври відмовилося співпрацювати з лікарями і дозволило лише дезінфікувати прилеглі території, без доступу до храму. Та найбільші порушення було зафіксовано під час Великодніх богослужінь, коли люди не дотримувалися умов і правил карантину, тобто перебували в храмі, а не на прилеглій території, не було дотримання необхідної дистанції тощо.

Почаївська лавра нині перебуває в користуванні українського підрозділу Російської православної церкви — УПЦ (МП). Ця релігійна організація стала єдиною в Україні, очільники якої закликали своїх вірян приходити на Великодні служби.

Подібна ситуація сталася і в Святогірській лаврі на Донеччині. Національна поліція вже відкрила п’ять кримінальних проваджень проти священиків УПЦ (МП). Заступник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко повідомив в ефірі одного з телеканалів, що всіх священнослужителів буде притягнуто до тієї чи іншої форми відповідальності.

«Якщо хтось захворіє з тих парафіян, які були в храмі того дня, і, не дай Боже, помре, це може бути кримінальний термін, позбавлення волі. Якщо ніхто не захворіє, і це покаже статистика протягом найближчого тижня-півтора, — це буде штраф або умовний термін», — заявив А. Геращенко.

Зазначимо, що в ніч з 18 на 19 квітня Нацполіція зафіксувала 19 випадків порушення карантинного режиму під час проведення богослужінь.

Вл. інф.