В Албанії від минулого понеділка дозвіл на поновлення виробничої діяльності отримали понад 600 фірм. Переважно це підприємства, які працюють у сфері сільського та рибальського господарства, харчової промисловості й торгівлі. Навіть у період пандемії не припиняли роботу банки, будівельні організації, супермаркети, швейні фабрики та інші підприємства, які випускали захисні маски й комбінезони.

Але за цей час без роботи залишилося 50 тисяч людей, тому так важливо було відродити економічну діяльність, щоб армія безробітних не зросла катастрофічно.

Підставою для поки ще повільного рестарту бізнесу, на думку прем’єр-міністра Еді Рама, стали оптимістичні дані: кількість заражених коронавірусом у країні не збільшувалася такими темпами, як раніше, і становила 548 осіб, з яких битву небезпечній хворобі програли 26 людей. Скасовуючи суворі обмеження, уряд попередив, що за недотримання соціальної дистанції, відкриття ресторанів і барів, які ще мають перебувати на карантині, строго каратиме.

Уряд Сербії також вважає, що поширення коронавірусу в країні пішло на спад і після великодніх свят можна зробити певні послаблення.