Натомість кількість звернень до центрів зайнятості за період карантину збільшилася вдвічі, до 500 осіб щодня. Про це повідомила директор обласної служби зайнятості Валентина Рибалко на прес-брифінгу в Краматорську.

«У банку даних служби зайнятості області налічується 724 вакансії, середній розмір зарплати за якими 7300 гривень. 10 відсотків становлять вакансії з мінімальним окладом, але кожна сьома вакансія — на зарплату більше 10 тис. грн. Переважно це робітничі професії з високою кваліфікацією. Наприклад, на металургійному виробництві в «Азовсталі» — вакансії з зарплатою 36, 35, 25 тис. грн. В «Метінвесті» на 18—20 тис. грн токарі різної кваліфікації, електрогазозварники, слюсарі-ремонтники та інші. Досить високі розміри зарплат на Авдіївському коксохімзаводі — 15—18 тис. грн, Новокраматорському машинобудівному заводі, де фрезерувальникам пропонують 15 тис. грн», — зазначила посадовець.

Під час карантину підвищився й попит на медпрацівників, швачок, водіїв, пекарів. Але навіть за наявності відповідної фахової підготовки особи, що перебувають на обліку служби зайнятості, не поспішають на ці вакансії погоджуватися, оскільки заробітна плата не відповідає навантаженню та рівню відповідальності.

Кількість звернень громадян до центрів зайнятості Донецької області з початку карантину зросла майже вдвічі. «Якщо у січні-лютому в центрах зайнятості реєструвалися 150—200 осіб, то на сьогодні ми обробляємо 400—500 звернень щодня», — сказала Валентина Рибалко.

За період карантину надано статус безробітного та нараховано допомогу по безробіттю майже сім тисячам жителів області.

Загалом на обліку центрів зайнятості Донеччини станом на 17 квітня перебували понад 15 тис. осіб, що на 42% більше, ніж на відповідну дату минулого року. Кількість одержувачів допомоги з безробіття порівняно з минулим роком збільшилася на 56% і становить 12,5 тис. осіб.

Ще одним підсумком, за словами Валентини Рибалко, є те, що впродовж дії карантину за сприяння служби зайнятості в області працевлаштовані 1835 осіб. З них 1200 — з числа безробітних. Ще понад 600 осіб отримали робочі місця до надання їм статусу безробітного, тобто в перший же день свого звернення люди погодилися на запропоновану їм роботу.

Донецька область.