Університетська клініка КНУ імені Тараса Шевченка спільно з Інститутом фізіології імені О. О. Богомольця НАН України готові організувати авторитетне клінічне дослідження щодо розповсюдженості захворювання, спричиненого вірусом SARS-CoV-2, та його лікування під егідою Міністерства охорони здоров'я України.

Клінічне дослідження передбачає тестування 30 000-50 000 жителів Києва, у переважній більшості соціально активних громадян: патрульної поліції, медиків, працівників торгівлі та інших. Окрім цього до тестувань планується долучити всіх охочих, які протягом останніх чотирьох місяців мали будь-які застудні захворювання. Це дасть змогу створити прецедент офіційного виявлення людей з імунітетом до вірусу та зрозуміти, чи були вони хворі коронавірусною інфекцією ще до введення карантину. Про ймовірність такого сценарію розповсюдження коронавірусу останнім часом почали говорити дослідники з Китаю та Японії, які вважають, що поширення інфекції, спричиненої вірусом SARS-CoV-2, почалося ще задовго до січня 2020 року в декількох місцях світу. Відомо також, що корейський штам вірусу відрізняється від італійського та іранського.

Іншим завданням скринінгу є пошук потенційних добровільних донорів реконвалесцентної плазми, що містить антитіла до SARS-CoV-2 та може бути використана для лікування тяжких випадків коронавірусної інфекції.

Для вирішення описаних завдань Університетська клініка КНУ може стати першою організацією, на базі якої будуть здійснені запропоновані дослідження. Наразі жодна з державних структур такого рівня не виходила з аналогічними пропозиціями до МОЗ України. Така лабораторія може бути організована в університетській клініці, а також на її базі можлива підготовка кадрів і надання ефективної наукової допомоги. Практично це означає, що ця ж лабораторія зможе (за належного оснащення) вирішити два актуальні завдання: оцінити пасивний імунітет до коронавірусної інфекції в нашому суспільстві і, можливо, знайти носіїв антитіл до SARS-CoV-2 для терапії тяжких хворих реконвалесцентною плазмою та допомогти налагодити її приготування.

 За інформацією Віктора Черняка, директора Університетської клініки КНУ імені Тараса Шевченка.