«Головне завдання процесу децентралізації — набуття місцевим самоврядуванням реальної влади, із чітким розподілом повноважень», — про це голова Рівненської обласної ради Олександр Данильчук (на знімку) заявив 23 квітня під час онлайн-засідання Асоціації районних та обласних рад під головуванням Президента Асоціації Сергія Чернова.

Зокрема, голови обласних рад з різних регіонів України та експерти обговорили першочергові кроки для ефективного впровадження децентралізації на регіональному та субрегіональному рівнях.

Олександр Данильчук наголосив, що задля реалізації реформи децентралізації насамперед потрібно внести зміни до Конституції. Однак у всіх учасників процесу подальшої долі реформи немає єдиного бачення. Тому необхідно разом із представниками Президента, уряду, профільних асоціацій провести широке обговорення майбутнього законопроекту про внесення змін до Конституції.

Голова Рівненської обласної ради відзначив, що у процесі реформування потрібно врахувати такі позиції: чіткий розподіл повноважень між місцевими радами, виконкомами місцевих рад та префектами; повноваження префекта мають бути чітко визначені та стосуватися лише контролю за діяльністю органів місцевого самоврядування; передбачення перехідного періоду після запровадження реформи; голова обласної ради обирається депутатами та очолює виконавчий комітет ради.

«Це дозволить уникнути двовладдя на місцях і працюватиме на користь розвитку області», — аргументував Олександр Данильчук.

Схожі точки зору висловлювали й інші учасники онлайн-засідання. Так, Президент Асоціації Сергій Чернов резюмував, що за результатами засідання, з урахуванням усіх пропозицій, впродовж двох днів буде доопрацьоване рішення правління та надіслане Президенту України, Верховній Раді України, Прем’єр-міністру України.

Окрім того, Сергій Чернов наголосив, що наполягатиме, щоб навіть в умовах карантину провести терміново онлайн-зустріч з Головою Верховної Ради, Прем’єр-міністром України та представниками усіх регіонів України, аби центральні органи влади почули точки зору та відреагували на позиції громад в областях щодо законопроекту № 2653 «Про внесення змін до Закону «Про місцеве самоврядування в Україні» та подальшого розвитку децентралізації.

Ольга СОКОЛОВСЬКА, консультант прес-служби Рівненської обласної ради.

Фото з архіву «Голосу України».