На знімку: вогонь знищив одне з приміщень монастиря.

У небайдужих просять допомоги грошима та робочими руками. Сотні квадратних метрів будівлі перетворилися на кучугури сміття та мотлоху, які необхідно прибрати.

Монастир був заснований на початку XVIII століття. У 1924 році більшовицька влада його закрила, але у 1941—1961 роках обитель частково функціонувала. У 1956 році Свято-Харлампієвський монастир був оголошений пам’яткою архітектури республіканського значення, але у 1962 році Сумський облвиконком передав комплекс будівель на баланс Міністерства внутрішніх справ. У монастирі розмістили виправно-трудову колонію, яка проіснувала тут практично до нинішніх часів.

Раніше монастир також потерпав від пожеж, але було це дуже давно — аж у 1738 і 1794 роках. Показово, що у першому з цих двох випадків вогонь розгорівся завдяки «підтримці» 40 діжок горілки, які зберігалися у святій обителі.

Сьогодні Свято-Харлампієвський монастир у Гамаліївці вважається однією з національних святинь. Тут знаходиться сім поховань роду Скоропадських, серед них — гетьман Іван Скоропадський та його дружина Анастасія, а також Петро Скоропадський — батько останнього гетьмана України Павла Скоропадського. Павло Петрович Скоропадський взяв до рук булаву в 1918 році, але зміг її протримати лише вісім місяців. На сьогодні від поховань гетьманського роду вціліло лише три надгробки. Частину їх у часи, коли в монастирі була виправна колонія, залили бетоном.

У червні 2019 року на території Свято-Харлампієвського монастиря заснували Державний заповідник «Державотворці Сіверщини». Сталося це багато в чому завдяки міському голові Шостки Миколі Нозі, якого підтримала спочатку Сумська облдержадміністрація, а потім і центральна влада. Монастир у Гамаліївці Шосткинського району планували відремонтувати, залучивши кошти місцевих та державного бюджетів, і використовувати як туристичну перлину краю. Тепер, після пожежі, шлях до відновлення монастиря став значно довшим.

За фактом пожежі у Свято-Харлампієвському монастирі зареєстровано кримінальне провадження, яке розслідує Шосткинський відділ поліції. За даними Державної служби з надзвичайних ситуацій у Сумській області, коли в обителі спалахнув вогонь, ніхто не повідомив про це пожежників. Ліквідувати загорання мешканці та працівники монастиря намагалися власними силами, але зробити цього не змогли. Коли пожежа набула сили і вогонь та дим побачили мешканці Гамаліївки, хтось зателефонував на номер екстреного виклику «101». Пожежа знищила 360 квадратних метрів приміщення, де жили черниці, але її поширення на інші будівлі вдалося уникнути.

Сумська область.

Фото nedelya.info