Цим напрямком опікується Управління з питань запобігання та виявлення корупції, яке безпосередньо підпорядковується міністру оборони України. Про це повідомив на брифінгу начальник цього управління полковник юстиції Вадим Приймак.

За його словами, завдяки співпраці з міжнародними організаціями у вітчизняному військовому відомстві впроваджено низку антикорупційних новацій. Зокрема таких, що принципово змінюють методи отримання інформації про факти корупційних правопорушень та роботу з викривачами.

Серед новацій полковник Приймак назвав встановлені захищені канали зв'язку (гарячі лінії, онлайн-поштові скриньки) для повідомлення без зазначення авторства. А також захищену спеціальну телефонну лінію з функцією прийому повідомлень на автовідповідач, яка діє цілодобово.

З 2020 року є можливість надавати повідомлення про порушення антикорупційного законодавства за допомогою смартфона, відсканувавши QR-код, розміщений на інформаційних плакатах. Такі повідомлення надходять виключно до Управління з питань запобігання та виявлення корупції, що гарантує нерозголошення конфіденційної інформації про викривача, запевнив начальник профільного управління МОУ.

Докладна інформація та контактні дані Управління та територіальних підрозділів – на веб-сайті Міноборони у розділі "Запобігання проявам корупції".

Антикорупційна діяльність Міністерства оборони інтегрована у загальнодержавну систему запобігання та протидії корупції в Україні.

Крім того, у цій діяльності починаючи з 2014 року активно впроваджуються рекомендації, надані громадськими організаціями та іноземними радниками в межах міжнародного співробітництва.

Зокрема, Міністерство оборони України успішно реалізує Програму НАТО з розбудови доброчесності та зниження корупційних ризиків у роботі оборонних та безпекових інституцій (програма ВІ).

Послідовно здійснюється співпраця з Експертним антикорупційним консультативно-дорадчим органом, який очолює радник з питань оборони від Великої Британії.

У співпраці з Норвезьким Центром зі зниження ризиків корупції в оборонному секторі завершено розробку нового міжнародного Проєкту щодо зниження ризиків корупції в системі управління персоналом та здійснення державних закупівель.

Через Незалежний антикорупційний комітет з питань оборони (НАКО) здійснюється взаємодія з міжнародною неурядовою організацією Трансперенсі Інтернешнл.

Завдяки набутому досвіду та рекомендаціям міжнародних експертів запроваджено ряд антикорупційних новацій, в тому числі, таких, що принципово змінюють методи отримання інформації про факти корупційних правопорушень та роботу з викривачами.

Зокрема, встановлено захищені канали зв'язку (гарячі лінії, онлайн-поштові скриньки) для повідомлення без зазначення авторства.

Встановлено захищену спеціальну телефонну лінію з функцією прийому повідомлень на автовідповідач, що дає змогу здійснювати цілодобовий прийом інформації про корупційні правопорушення.

З 2020 року реалізована можливість надавати повідомлення про порушення антикорупційного законодавства за допомогою смартфона, відсканувавши QR-код, розміщений на інформаційних плакатах. Такі повідомлення надходять виключно до Управління з питань запобігання та виявлення корупції, що гарантує нерозголошення конфіденційної інформації про викривача.

На цей час завершується комплектування такими плакатами кожної військової частини ЗС України та військових комісаріатів.

За результатом вжитих заходів спостерігається зростання рівня довіри з боку громадян, небайдужих до корупційних проявів.

За їх повідомленнями, у 2019 році проведено 217 антикорупційних перевірок та службових розслідувань (у 2020 році, за умови обмежень, встановлених карантинними заходами, проведено вже 43 таких перевірки).

Торік до правоохоронних органів передано 244 матеріали про корупційні правопорушення (з них – 17 кримінальних та 227 адміністративних).

Минулого року до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесені відомості відносно 44 осіб, які вчинили корупційні кримінальні правопорушення.

Встановлено 373 факти не подання або невчасного подання е-декларацій за 2018 рік.

Крім того, за результатами проведених аудитів у 2019 році до відповідальності притягнуто 2244 особи, у т.ч. до матеріальної – 1672, до дисциплінарної – 572.

На даний час у Міністерстві оборони розпочато розроблення нової трирічної Антикорупційної програми.

Важливою складовою цієї роботи є формування переліку пріоритетних корупційних ризиків.

Наразі визначено сім проблемних питань, які потребують невідкладного реагування.

Серед них:

1) упорядкування та оптимізація управління землями оборони та об'єктами нерухомості. Ця робота розпочата та послідовно проводиться з 2015 року, за цей час поновлено право користування на більш ніж 64% самовільно зайнятих земель оборони;

2) проведення моніторингу об'єктів будівництва та реалізація нових механізмів забезпечення службово-посадовим та постійним житлом військовослужбовців;

3) ініціювання змін до системи оборонних закупівель, розширення конкуренції та впровадження механізмів персональної відповідальності за ефективне використання оборонних ресурсів;

4) реформування системи управління майном та активами державних підприємств, визначення переліку необхідних для потреб Міноборони, а також тих, що не задіяні в оборонній сфері;

5) запровадження логістичної інформаційної системи, зокрема автоматизованої системи контролю пального, речового та продовольчого забезпечення;

6) зменшення корупційних ризиків у сфері кадрового менеджменту, шляхом використання автоматизованого рейтингу військовослужбовців;

7) створення системи роботи з викривачами, яка забезпечить умови для залучення до антикорупційної діяльності широкого кола небайдужих військовослужбовців, гарантуючи при цьому їх захист.

Вказані антикорупційні напрями були визначені з урахуванням рекомендацій та за участю громадськості, фахівців Незалежного антикорупційного комітету з питань оборони, міжнародних антикорупційних організацій, зокрема Трансперенсі Інтернешнл, а також експертів НАТО, які в минулому році завершили оцінку корупційних ризиків у секторі безпеки і оборони України.