Небезпечна суміш гніву і розчарування накопичується у мешканців турецьких регіонів, де на останніх місцевих виборах в березні 2019 року вони обрали губернаторами і мерами представників прокурдської Народно-демократична партії (НДП). Річ у тім, що вже у серпні минулого року влада Анкари почала знімати неугодних мерів і призначати на їхні місця тимчасових повірених, які по суті нав'язували обранцям народу свої рішення.

Першим під цей каток потрапив популярний у жителів міста Мардін (південно-східний регіон Туреччини) законно обраний губернатор Ахмет Тюрк. За кілька місяців після зміщення Тюрка мешканці восьмитисячного міста відчули, що їхнє життя значно погіршилося через невміння ставленика Анкари знаходити спільну мову з місцевим населенням, займатися сферою послуг, бачити перспективи розвитку регіону. "Наприклад, новий мер завозить у місто банани, тоді як нам потрібен хліб. Найгірше, що ми нікому не можемо поскаржитися на помилки чиновника. Нас просто відмовляються слухати", – повідомив журналістам один із мешканців Мардіна. Ще один чоловік поскаржився на те, що випускники місцевих вишів не можуть знайти в місті роботу за спеціальністю після отримання диплому, оскільки призначенців не хвилює зростання молодіжного безробіття у ввірених їм регіонах. Для них найважливіше – триматися за свої крісла і демонструвати політичну благонадійність.

Опозиційні до влади турецькі видання повідомляють, що таке становище склалося не тільки в Мардіні, а й у інших містах південно-східного регіону Туреччини. Через рік після місцевих виборів із 65 громад, де народ обрав представників Народно-демократичної партії, у 40 мерів зняли за вказівкою Анкари і вони перебувають під контролем призначених урядом чиновників. Турецький уряд звинувачує знятих мерів у тому, що вони використовували гроші з місцевих бюджетів для допомоги сім'ям загиблих бойовиків з Курдської робочої партії, діяльність якої законодавчо заборонена в країні. А чиновники міністерства внутрішніх справ стверджують, що вони мають у своєму розпорядженні беззаперечні докази того, що деякі мери брали участь у похороні терористів і навіть були помічені на політичних мітингах забороненої партії.

Керівник турецької асоціації з прав людини Ерен Кескін стверджує, що Анкара здебільшого знімає мерів з "економічних" мотивів. "Першими громадами, де в кріслах губернаторів опинилися призначенці Анкари, є Мардін, Діярбакир та Ван. А це провінції з прогресуючим економічним розвитком", – повідомила пані Кескін. Її думку підтримав заступник голови Народно-демократичної партії Сарухан Олук. Він звинуватив уряд в тому, що через своїх ставлеників у регіонах він роздає громадські кошти фірмам, фондам і окремим підприємцям, які є союзниками правлячої Партії справедливості і розвитку. Отже, готується підгрунтя для майбутніх місцевих виборів.

Опозиційні видання зазначають, що гримуча суміш з гніву і розчарування жителів регіонів, які замість обраних ними губернаторів і мерів отримують з Анкари призначенців, може вибухнути після закінчення надзвичайного стану, оголошеного в країні через коронавірус. І закликають владу звернути увагу на обурення людей і сигнали, що надходять від громадських організацій, які знають про складну ситуацію.