Деякі видання Чорногорії повідомили про те, що так звана "золота губка" (Aplysina aerophoba), яка поширена в Адріатичному морі, може стати основою для виготовлення препаратів для лікування багатьох інфекційних хвороб, зокрема й COVID-19. Це підтвердив і німецький вчений Герман Ерліх, котрий працює в технічному університеті Bergakademie Freiberg і вже кілька років співпрацює з чорногорськими колегами. Противірусні і лікувальні властивості "золотої губки" вони почали вивчати ще в 2008 році, а тепер роблять наголос на дослідженнях, націлених на її вплив на віруси COVID-19.

 На думку Ерліха і його чорногорських колег, у Чорногорії нині з'явився унікальний шанс для виготовлення із "золотою губки" ефективних противірусних препаратів. Цілі колонії Aplysina aerophoba, які внесені до Червоної книги, розташовані поблизу берегів Адріатичного моря в Чорногорії й Албанії. Саме там їх нині розшукують кілька наукових експедицій. Як вважають вчені, цей вид адріатичних мешканців швидко зростає, крім того, "золоті губки" можна вирощувати штучно, що вже довели вчені Інституту біології моря.

 Уряд Чорногорії взяв під опіку всі дослідницькі роботи щодо виготовлення противірусних препаратів з Aplysina aerophoba, які в разі успіху можуть збагатити державу.

Фото wikimedia.org.