Основними темами стали розслідування збиття літака Міжнародних авіаліній України рейсу PS752 та виплата компенсацій родинам жертв, повідомила прес-служба МЗС.

Міністр закордонних справ Ірану зауважив, що заява одного з іранських депутатів, яка раніше збурила громадську думку в Україні, не відповідає дійсності та офіційній позиції Ірану і вже отримала відповідну правову оцінку. Він також нагадав, що ряд осіб уже були затримані під час розслідування.

Мохаммад Джавад Заріф запевнив Дмитра Кулебу, що Іран прагне якнайшвидше розслідувати трагедію, з'ясувати всі її обставини, встановити винних у тому, що сталося, і притягнути їх до відповідальності.

Дмитро Кулеба зауважив, що Україна налаштована на подальший діалог із метою з'ясування всіх обставин трагедії, притягнення винних до відповідальності та виплати належних компенсацій рідним та близьким жертв катастрофи.

Окремо глава українського зовнішньополітичного відомства наголосив, що Київ наполягає на доставці, відповідно до Чиказької конвенції, бортових самописців до України, з подальшим рішенням щодо місця їх розшифрування та дослідження за участі країн, громадяни яких загинули внаслідок трагедії.

Співрозмовники також обговорили пандемію COVID-19 та зусилля двох країн задля протидії поширенню вірусу.

Довідково

Пасажирський літак Boeing 737-800NG авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" рейсу PS752 був збитий невдовзі після вильоту з Тегерана 8 січня 2020 року. Всі 176 осіб, які були на борту, загинули. Це 167 пасажирів і 9 членів екіпажу. Серед них – громадяни семи країн, зокрема 11 українців (усі 9 членів екіпажу і 2 пасажирів).