В аеропорту найбільший у світі літак зустрічала міністр оборони ФРН Аннегрет Крамп-Карренбауер (на знімку), повідомив у Твіттері посол України у ФРН Андрій Мельник.

"Найбільший у світі транспортний літак доставив сьогодні з Китаю до Німеччини трохи більш як 10 млн масок, що дуже актуально. Це частина з загальної партії у 25 млн масок", – сказала Крамп-Карренбауер, відомство якої здійснює координацію операції на замовлення Міністерства охорони здоров'я на підставі договору SALIS (Стратегічне міжнародне рішення про авіаперевезення).

Вона наголосила, що українські літаки серії "Антонов", які задіяні у рамках програм НАТО для здійснення перевезень у кризові точки, зараз використовуються, "щоб доставити те, що нам так потрібно", для боротьби з пандемією коронавірусу, інформує Укрінформ.

Окрім Ан-225, медичні вантажі в Німеччину також доставляють Ан-124 "Руслан". Один Ан-124 прилетів у неділю, 26 квітня, ще один очікують у вівторок, 28 квітня.

Усі рейси виконує українська авіакомпанія Antonow Airlines, Antonow Logistic SALIS GmbH.

Разом з ФРН учасниками SALIS є такі країни та партнери НАТО як: Бельгія, Чехія, Франція, Угорщина, Норвегія, Польща, Люксембург, Греція, Великобританія, Словаччина та Словенія.

Окрім того, 24 квітня український літак "Авіаліній Антонова" Ан-124 "Руслан" доставив з Китаю медичні засоби до Х'юстона в Техасі (США). Це був перший з десяти гуманітарних рейсів української авіакомпанії, які заплановано до Сполучених Штатів. Згодом до суден Ан-124 "Руслан" приєднається також найбільший у світі літак Ан-225 "Мрія", розповів "Голосу Америки" заступник директора "Авіалінії Антонова" Віталій Шость.

"На початок травня в нас заплановано ще декілька рейсів, вони здебільшого плануються до Лос-Анджелеса. 14 травня до літаків Ан-124 ще приєднається літак Ан-225 "Мрія", і ми його плануємо на столицю, Вашингтон. Ми працюємо через американських брокерів, тобто уряд США до нас не звертався. Наші літаки мають змогу завантажувати дуже великий об'єм таких товарів, бо зазвичай такі товари, я маю на увазі засоби індивідуального захисту і медичні прилади, не дуже важкі, але дуже об'ємні", – розповів Віталій Шость.

Він додав, що "Авіалінії Антонова" ведуть переговори щодо доставки такого самого вантажу до Мексики, а з настанням пандемії в компанії було багато замовлень з європейських країн, інформує "Голос Америки".

Фото зі сторінки Аннегрет Крамп-Карренбауер у Твіттері.