Також встиг попрацювати на всесвітньовідомому супутниковому телеканалі Discovery. Тоді йому найбільше запам’яталися подорожі зі зйомками циклу «Невідома Росія».  

— Для каналу Discovery я знімав так званий цикл «Невідома Росія». Був у найнеординарніших куточках Російської Федерації, — розповідає Олександр. — Вразило поступове вимирання цих територій — закинуті та забуті землі, відчуженість людей, котрі виживають, як можуть. Особливо — представники малих народів, з якими ми багато спілкувалися.

Як зазначає військовослужбовець, між війною в кіно і в реальності є суттєва різниця. На фронті немає сценарію, тут не прочитаєш текст, не запам’ятаєш роль, не зробиш потрібну кількість дублів.

— Певною мірою собі уявляю, що я ніби на зйомках якогось довготривалого серіалу. Як оператор помічаю ті речі, які мало хто помічає. Хотілося б зняти навіть не документальний, а ігровий фільм про всі ці події. Та для цього потрібен сценарист, який би приїхав сюди, бо одне діло — писати в кабінеті, а робити нариси, як художник з натури, — це інше. Для того щоб зрозуміти той дух, що існує тут. І ще — тут потрібен режисер. Щоб зняти цікавий ігровий фільм, треба бути тут. Уже були подібні картини. Цивільному глядачу це приносить задоволення, бо він бачить те, чого не переживав на собі. А хлопці, які воювали, чітко бачать, що це штучність.

Олександр вступив до лав української армії цього року. Контраст з цивільним життям, на його думку, звісно, є, але не дуже різкий. Іноді польові умови під час кінозйомок схожі з тими, в яких він нині перебуває. Окрім ризику для життя, майже нічим не відрізняються, але зайвий раз переконується, що треба цінувати кожну прожиту хвилину.

Олексій МОСЕЙЧЕНОК, спецкор АрміяInform.

Рівне.

Фото надано автором.