Про це під час спільного онлайн-брифінгу 28 квітня повідомили міністр закордонних справ Дмитро Кулеба та керівник міжнародного благодійного фонду «Повернись живим» Віталій Дейнега.

Дмитро Кулеба розповів, що до зібрання коштів долучилися дипломати в 109 закордонних дипустановах та центральному апараті МЗС, які перерахували частину зарплати на користь фонду. Загалом на спеціальний рахунок благодійного фонду «Повернись живим» перераховано 1 млн 750 тис грн. «В єдності ми можемо перемогти не лише російську, а й коронавірусну агресію», — наголосив Дмитро Кулеба.

Натомість Віталій Дейнега запевнив, що фонд надасть максимальну допомогу нашим військовим медикам. Він повідомив, що зібрані кошти спрямують на закупівлю захисних костюмів та інших засобів індивідуального захисту, виходячи з потреб військових шпиталів.

Під час брифінгу журналісти також поцікавилися деталями запланованої на 30 квітня зустрічі глав МЗС «нормандської четвірки». Говорячи про порядок денний зустрічі, Дмитро Кулеба визначив три головні позиції. По-перше, оцінити зроблене від часу Паризького саміту. «На думку української сторони, тут з позитиву можна відзначити лише обміни і повернення незаконно утримуваних громадян, які відбувалися», — зауважив Кулеба. По-друге, встановити причини, чому на інших напрямах, з інших питань відбувається стагнація. І, по-третє, «напрацювати якісь нариси рішень для наявних проблем і надати імпульс Тристоронній контактній групі, щоб вона безпосередньо опікувалась розробкою детальних рішень та їх імплементацією», — сказав міністр.

Окрім того, Дмитра Кулебу попросили прокоментувати інформацію щодо бажання окремих держав організувати чартери для заробітчан з України. За словами Дмитра Кулеби, Україна справді отримує звернення від держав-партнерів, що потребують українських робітників. «Але ми в Україні керуємося насамперед міркуваннями безпеки і здоров’я наших громадян. В умовах поширення пандемії будь-яка подорож — це наражання на небезпеку захворювання, особливо коли ця подорож здійснюється літаком», — сказав міністр. За словами Кулеби, нині головні зусилля уряду спрямовані на повернення українців, що застрягли в різних куточках світу, на Батьківщину.

«На цьому тлі наразі нелогічним виглядає паралельно організовувати масові чартери на вивезення українців до країн, де теж продовжується пандемія з тією чи іншою мірою інтенсивності», — заявив Кулеба. Водночас міністр зауважив, що в Україні розуміють потреби держав-партнерів у наших робітниках і готові «переглянути цю позицію у контексті зміни ситуації з пандемією коронавірусу».

До речі

У понеділок літак рейсу Маямі — Київ доставив із США 259 пасажирів, з яких майже половина — українські учні, що потрапили за океан за американською освітньою програмою FLEX. Як повідомила Держприкордонслужба, евакуаційний рейс зі США організували спільно МЗС та Міністерство інфраструктури. «І хоча всі пасажири цього рейсу налаштовувалися на обов’язкову обсервацію, по прильоту в Україну в них з’явився вибір. Уряд України вніс зміни щодо порядку проходження карантину особами, які прибули з-за кордону. Тепер охочі на два тижні ізолюватися вдома мають таку можливість за умови реєстрації в додатку «Дій вдома»… Загалом «Дій вдома» на свої гаджети встановили майже дві сотні пасажирів цього літака», — інформувала прес-служба ДПСУ.