На знімку: громадські активісти Олександр Маркін (ліворуч) та Олександр Білоножко біля забрудненої Судості.

У відео, поширеному Олександром Маркіним, йдеться про викиди нечистот з міської каналізації Стародуба та відходів виробництва з підприємств міста.

«У верхів’ях річки навіть не росте вже трава, яка зазвичай є природним фільтром. Вода повністю не очищається, а тільки пливуть зливи з каналізації без будь-якої очистки. Дві річки просто вмирають стрімко на наших очах, а одна з них йде на простори України», — розповідає еколог Олександр Білоножко.

Йому співробітник ФСБ, який виїжджав на місце, де активно (це видно на зафіксованому відео) стікає безпосередньо, без всяких очисних фільтрів, пінна рідина з місцевого заводу, сказав: «Ми з тобою добре розуміємо, що це дуже недобре, але якщо ця інформація дійде до України — це буде дуже погано».

Губернатор Брянської області Олександр Богомаз хвалиться сирно-молочним заводом у Стародубі, де застосовуються нанотехнології. Але при цьому без всякої очистки відходи виробництва скидаються у водотік. В річечці Бабинець, притоці Судості, норма забруднення перевищена в 920 разів, а в іншій притоці — Ваблі — зовсім немає риби. Як розповіли в місцевій прокуратурі, щотижневі збитки від скидання каналізації становлять 13 мільйонів 600 тисяч рублів.

Каналізація міста Стародуба має отримати очисні споруди тільки у вересні, а до того часу, виходить, росіяни й надалі псуватимуть свою природу і нашу Десну отруйними відходами. Адже, як сказав природоохоронний прокурор Брянської області Максим Зубко, шість років тому суд заборонив скидати стічні води каналізації у річку, але судові пристави не виконують це рішення, бо зливи каналізації просто нема куди подіти. За шість років росіяни так і не побудували очисних споруд. Обіцяють тільки тепер, до осені.

Чернігівська область.

Фото із соціальних мереж.