Такого висновку дійшла агенція Politbarometer, котра здійснювала дослідження популярності німецьких політиків і політичних сил. Водночас, за її висновком, зміцнюються і позиції правлячих партій — Християнсько-демократичного та Християнсько-соціального союзів (ХДС/ХСС).

Позиції канцлера, порівняно з результатами опитування, котре Politbarometer проводив на початку квітня, зміцнилися. Другої позиції в рейтингу сягнув прем’єр-міністр Баварії Маркус Зедер, а наприкінці списку знову опинилися Фрідріх Мерц, котрого час від часу німецький політикум бачить серед потенційних претендентів на посаду канцлера, та глава Вільної демократичної партії Крістіан Лінднер.

Пандемія позитивно позначилася на рейтингу ХДС/ХСС, вважають дослідники. Він сягнув найвищого показника за нинішній період діяльності парламенту країни.

Тож, якби вибори в Бундестаг відбувалися минулої неділі, то найбільше голосів отримали б правлячі партії. Інші парламентські політичні сили — СДПН, Партія зелених, АдН — з різними показниками, але б втратили симпатії своїх виборців. У Вільної демократичної і Лівої партій рівень підтримки не змінився.

Причиною зміцнення позицій ХДС/ХСС стало те, що населення ФРН здебільшого схвалює заходи, які уряд запровадив для боротьби з пандемією коронавірусу. Результати опитувань громадської думки свідчать, що більшість німців (55%) нині задоволені політикою правлячих партій. 30% респондентів навіть вважають, що обмежувальні заходи в Німеччині надто пом’якшили, а 13% навпаки — хотіли б ще більшого їх скасування. Також 55% опитаних позитивно ставляться до рішення поступово відновити роботу шкіл і магазинів. 94% респондентів вітають рішення уряду до кінця серпня не проводити великі масові заходи, 68% підтримують владу в тому, що кафе та ресторани поки не працюватимуть, 60% з розумінням ставляться до того, що не всі релігійні установи проводять служби з присутністю парафіян.

Берлін.