Малолюбашанська ОТГ, що в Костопільському районі на Рівненщині, впродовж свого існування є спроможною та успішною. Тут працювало багато дрібних і середніх підприємців, невеличких підприємств з деревообробки, які не лише давали роботу сотням місцевих мешканців, сприяли самозайнятості населення, а й наповнювали сільський бюджет, який по ОТГ завжди значно перевиконували. Відтак Малолюбашанська ОТГ мала кошти для розвитку населених пунктів, їх благоустрою. Голова ОТГ Віктор Талащук з депутатами чимало зробили і планували ще багато зробити для громади.

Запровадження карантину дещо змінило ситуацію на гірше по ОТГ. Так, за березень до бюджету надійшло єдиного податку від підприємців другої і третьої групи лише 40 відсотків до плану. Зменшились суттєво і доходи від ПДФО. В загальному, повідомили в Малолюбашанській ОТГ, за березень недобрали 15 відсотків власних доходів, за квітень, за попередніми підрахунками, недоотримують 20 відсотків до того, що планували.

Це наслідок того, що фактично зупинився малий бізнес, податки (ПДФО та ЄП) від діяльності якого для сільського бюджету — досить вагома складова.

Настрій серед підприємців досить агресивний. Вони прямо обурюються тим, що, мовляв, влада дозволила працювати у містах великим «олігархічним», на їх думку, супермаркетам з продажу будівельних і господарчих товарів ( називали їх «поіменно»), через які щодня, хоч і з дотриманням карантинних вимог, проходять тисячі людей. Тим часом маленькі магазинчики з продажу господарчих та інших побутових товарів, які у селі може відвідати за день до десяти покупців (у людей немає коштів) зачинені, через що підприємці не тільки у безгрошів’ї, не мають за що утримувати свої сім’ї, а й терплять збитки, змушені звільняти найманих працівників, яким не залишається нічого іншого, як поповнювати армію безробітних. Така само перспектива стати на облік у центрах зайнятості і у підприємців-ФОПів. До речі, як повідомили у Костопільській районній філії Рівненського ОЦЗ, з початку оголошення карантину у центрі зайнятості реєструється щодня до десяти безробітних з числа жителів Костопільського району.

Між тим на території Малолюбашанської ОТГ зупинились і дрібні деревообробні підприємства, бо через карантин немає ринку збуту продукції.

Одне слово, серед людей невдоволення і депресія. Вони вважають, що влада має зробити послаблення карантину бодай для дрібних і середніх підприємців, чимало з яких як безробітні можуть сісти на шию держави. А вони б хотіли працювати і допомагати владі виводити країну з кризи.