Рекордсмен—гібрид Назарій.
 


Мирослава Романюк: торік реалізація йшла добре.

У виноградниках — гаряча пора. Час підв’язувати лози, здійснювати вологозарядкові поливи, до 100 л води під кущ. Адже зима була посушливою, і березень-квітень не тішили дощами. А також підживлювати рослини. Натомість мешканка міста Городенки Мирослава Романюк має ще один клопіт: готує площі під саджанці. Адже реалізувати їх не вдалося. Що не помістить на городі — доведеться просто викинути.

«Річні саджанці зі шкілки висаджують у квітні. Термін минув. Заготовила немало. Сподівалася у квітні реалізувати. Вклала чималі кошти та працю, мав бути відповідний зиск. А є лише втрати», — розповідає виноградарка.

У Городенці ринок до 28 квітня був закритий. Дехто нехтував карантином та якось ухитрявся торгувати. Мирослава не ризикувала. Та й покупців було мало. Добре, що дозволили роботу базарів. Сподівання на реалізацію є, але невеликі, адже автобуси до сіл не їздять.

«Можна було б «Новою поштою» пересилати. Коренева система в річних саджанців міцна, пакувати легко. Та все притримувала, в надії на скасування карантину. А тепер уже пізно, рослини можуть пошкодитися. А тут уже пророщена лоза (висаджені в лютому чубуки) починає вегетацію. Як переслати зелений пагін, щоб не пошкодився? Треба відповідно закріпити, забезпечити вентиляцію, щоб не зіпрів. Та передбачити напис, щоб не перевернули упаковку», — роздумує виноградарка.

Висаджувати лозу треба 7—10 травня, коли мине загроза нічних заморозків. Час для її реалізації ще є. Виноградарка якраз гартує рослини. Вдень виносить на відкрите повітря, під розсіяне світло, вночі — до теплиці. Так адаптує перед посадкою.

Торік Мирослава Романюк продавала саджанці та лозу на місцевому ринку та на ярмарку в Івано-Франківську. Колеги із клубу «Виноградарі Прикарпаття» брали в неї партіями товар та й возили на реалізацію за межі області.

Для реалізації виноградарка має понад 100 різних сортів. Крупноплідні новинки — Алвіка, Посланнік, Сніжок, Білосніжка. Серед уже випробуваних — Хелена, Байконур, Вальок, Сенсація.

Серед саджанців — і торішній рекордсмен Назарій, гібридна форма винограду Олександра Бурдака. Із раннім терміном дозрівання та гронами до півтора кілограма, ягодою до 20 г. Соковитий, із тоненькою шкірочкою, із особливим гармонійним смаком. Серед неукривних виділяються кишмиші Фейз і Джой, що добре піддаються сушці.

Івано-Франківська область.

Фото з архіву автора.