«Україна керуватиме форумом у складний період триваючої російської агресії проти неї і під час глобальної пандемії. Це епоха великих змін, ми шукатимемо можливості конструктивного реагування», — сказав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час відкриття першого пленарного засідання Форуму безпекового співробітництва ОБСЄ, головування в якому перейшло до України. У виступі Дмитро Кулеба окреслив пріоритети українського головування. Безперечно, в порядку денному залишатимуться російська агресія проти України та окупація Криму як найбільші загрози європейській безпеці.

Дмитро Кулеба також звернув увагу на «безпекову ситуацію в Чорному і Азовському морях, яка характеризується триваючою мілітаризацією і перешкодою на шляху свободи міжнародного судноплавства». «Нам потрібно почати ретельне обговорення цього питання на Форумі», — сказав міністр.

У сфері уваги залишатиметься «питання глобальної пандемії коронавірусу і її вплив на збройні сили та роль останніх у сприянні урядам у боротьбі проти загрози». «Ми повинні розглянути можливі впливи цих кроків на ситуацію з безпекою», — зауважив очільник українського МЗС.

Також Україна планує акцентувати увагу на гібридних загрозах, які «зачіпають більшість держав-учасниць», практику проведення військових навчань поблизу кордонів, на необхідність регулювання діяльності приватних військових компаній. На часі залишатиметься протимінна діяльність, особливо з огляду на потребу в розмінуванні територій на сході України.

«Разом з албанським головуванням в ОБСЄ ми плануємо відзначити 20-ту річницю резолюції 1325 Ради Безпеки ООН про мир і безпеку», — зауважив міністр.

Окремо Дмитро Кулеба згадав про роль жінок у міжнародних конфліктах і зазначив, що з 2014 року українські жінки грають безпрецедентну роль в захисті свободи і територіальної цілісності в міжнародному збройному конфлікті, що відбувається на території України.

Під час відеозустрічі з генеральним секретарем ОБСЄ Томасом Гремінгером, що відбулася перед відкриттям першого засідання Форуму, співрозмовники домовилися здійснити спільний візит на Донбас після покращення епідеміологічної ситуації, повідомила прес-служба МЗС України. Сторони обговорили проблемні аспекти діяльності СММ ОБСЄ в Україні й були єдині в тому, що обмеження бойовиками перетину лінії зіткнення для патрулів СММ під приводом протидії пандемії COVID-19 значно звужує моніторингові можливості місії, порушують її мандат та ставлять під загрозу особисту безпеку спостерігачів.

Дмитро Кулеба подякував за допомогу ОБСЄ у зусиллях зі звільнення незаконно утримуваних осіб на Донбасі та закликав генерального секретаря приділити особливу увагу становищу політичних в’язнів в тимчасово окупованому Криму і на території РФ та сприяти зусиллям з їхнього звільнення. «Ми не можемо забувати про наших людей, яких незаконно тримають за ґратами в окупованому Криму і на території Росії за сфабрикованими звинуваченнями. Їхні рідні та близькі розраховують на наші спільні зусилля в цій справі», — наголосив глава МЗС.