«У Чехії існує свобода преси і заборона цензури… В ці свободи МЗС не втручається і втручатися не буде. Ми відкидаємо спроби такого втручання з боку іноземної держави», — заявила речниця чеського Міністерства закордонних справ Зузана Штіхова, реагуючи на ноту Посольства РФ у Чеській Республіці, інформує «Радіо Свобода». Прем’єр-міністр Чехії Андрей Бабіш у свою чергу заявив журналістам, що Чехія не дозволить іншим країнам втручатися в її справи. «Ми — суверенна держава і, звичайно, не потерпимо, щоб якісь великі світові потуги якимсь чином впливали на наші політичні справи», — цитує прем’єра СTK.

Посольство РФ гнівно відреагувало на низку повідомлень чеських ЗМІ про те, що російські спецслужби нібито планували замах на двох чиновників, причетних до демонтажу в Празі пам’ятника радянському маршалу Івану Конєву. Так, зокрема, чеське видання Respekt написало, що три тижні тому в аеропорт імені Вацлава Гавела в Празі з Росії прибув чоловік із російським диппаспортом. Його зустрів автомобіль російського диппредставництва і відвіз до посольства. У портфелі пасажира, за даними тижневика Respekt, який посилається на джерела в силових структурах Чехії, могла бути смертельна отрута рицин. Ймовірними жертвами, за припущеннями ЗМІ, мали стати мер Праги Зденєк Гржиб та глава району Прага-6, де стояв монумент, Ондржей Коларж. Останній був головним ініціатором знесення пам’ятника радянському маршалу. 3 квітня, коли демонтаж таки відбувся (на знімку), Коларж прокоментував подію так: «У нього не було маски на обличчі. Правил повинні дотримуватися всі — на вулицю можна виходити, тільки прикривши рот і ніс». Обидва чиновники підтвердили, що нині перебувають під охороною поліції.

Російське посольство назвало публікації «брехливими інсинуаціями», спрямованими на «дискредитацію Росії», і закликало владу Чеської Республіки «дати оцінку» повідомленням у ЗМІ.

Раніше в Москві обіцяли Празі відплатити за демонтаж пам’ятника Конєву. Зокрема, міністр оборони Росії Сергій Шойгу закликав до судового переслідування осіб, до цього причетних.

Слід зауважити, що пам’ятник не буде знищено. Його плановано перенести до Музею пам’яті XX століття. А на місці монумента хочуть встановити пам’ятник на честь визволення Праги в 1945 році.

Фото з відкритих джерел.